®Bram Van Hemelryck
A1Olympische Spelen

hoeveel zijn de gouden medailles waard?

Ingezonden bericht 

Tekst Bram Van Hemelryck

Olympische medailles Parijs breken records, ook al is die van van Aert maar 3,58 euro waard

De gouden plakken van Remco Evenepoel zijn maar liefst 241 keer meer waard dan het brons van Wout van Aert en judoka Gabriella Willems. Dat blijkt uit een analyse van investeringsplatform Saxo op basis van de gebruikte materialen. “De medailles in Parijs breken alle olympische records, al is een bronzen plak puur op het vlak van materialen amper 3,58 euro waard”, berekende Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie van investeringsplatform Saxo. Elke gouden medaille heeft een recordwaarde van 862,57 euro – ook al bestaat die uit meer dan een halve kilo zilver en amper 6 gram goud.

®Bram Van Hemelryck

 

De roem en sentimentele waarde van een olympische medaille mag dan al onbetaalbaar zijn, op de medailles staat wel degelijk een prijs. Nieuw onderzoek van investeringsplatform Saxo heeft de waarde van elke medaille onthuld op basis van de samenstelling en gebruikte materialen. Dat levert verrassende resultaten op.

34% meer dan in Tokio

De gouden medaille van dit jaar, bestaande uit 6 gram goud en 505 gram zilverkern, heeft een waarde van 862,57 euro. Dat is 34% méér dan een gouden plak op de Spelen van Tokio in 2021.

“De afgelopen tien jaar is de goudprijs gemiddeld met 6% per jaar gestegen. De voortdurende stijging van de kosten van een van de belangrijkste onderdelen van een gouden medaille helpt verklaren waarom de medailles op de Olympische Spelen van Parijs duurder zijn dan op alle vorige Spelen. De goudprijs heeft de afgelopen twee jaar bovendien een versnelling beleefd die de medailles naar olympische records helpen. Na een stijging van 13% vorig jaar is het gele metaal dit jaar tot nu toe met ongeveer 16% gestegen.” Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie van investeringsplatform Saxo

Zilver is sinds 2014 gemiddeld ook met 6% gestegen. De prestatie van dit jaar, momenteel 17%, levert wie op een tweede plaats belandt dan ook nog een mooie extra op. Elke zilveren medaille die bestaat uit 507 gram zilverkern, heeft een materiaalwaarde van 436,34 euro.  Dat is maar liefst 84% méér dan op de vorige Spelen.

Meer aandacht voor brons

De bronzen medaille, gemaakt van 415,15 gram koper en 21,85 gram zink, heeft een waarde van ‘amper’ 3,58 euro – 12 cent meer dan op de vorige Spelen.

“Terwijl de inhoud van gouden en zilveren medailles voornamelijk afkomstig is van dure edelmetalen, bestaat het hoofdbestanddeel van bronzen medailles uit veel goedkopere industriële metalen zoals koper en zink. Ondanks de toegenomen aandacht voor koper als een belangrijk metaal voor de groene overgang naar elektriciteit is de koperprijs sinds 2014 slechts met 3,7% per jaar gestegen. Vergeleken met de huidige goudprijs van ongeveer 2.500 USD per troy ounce is dezelfde hoeveelheid koper slechts 25,4 cent waard.” Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie van investeringsplatform Saxo

Stukje Eiffeltoren niks waard

Opmerkelijk: behalve edelmetalen bevat elke olympische medaille die tijdens deze Spelen wordt uitgereikt ook 18 gram Eiffeltoren. Het zeshoekige stukje metaal in het hart van elke medaille is afkomstig van onderdelen die tijdens renovaties van het Franse monument vervangen zijn.

“Dit unieke aspect voegt een historische en culturele waarde toe, maar voegt gezien de lage kosten van ijzer (staal) niets toe aan de monetaire waarde van de medailles.” Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie van investeringsplatform Saxo

Zelfde podium bij beleggers

Het podium bij de beleggers ziet er hetzelfde uit als op de Olympische Spelen. Goud is de meest populaire grondstof om in te beleggen, gevolgd door zilver en koper. Tegenwoordig heeft 14% van de beleggers bij Saxo in België één of meerdere edelmetalen in portefeuille.

Edelmetalen werden de afgelopen 18 maanden gesteund door een recordvraag van centrale banken en retailbeleggers in China, die op zoek waren naar een alternatieve belegging voor hun belegerde vastgoedsector. Daarnaast hebben meerdere geopolitieke problemen, de zware schuldenlast van economieën over de hele wereld en het vooruitzicht van lagere rentetarieven in de VS en elders in deze periode een ondersteunende rol gespeeld.

“Bij Saxo hebben we een einddoel voor goud op USD 2500 en hoewel de genoemde ondersteunende factoren zullen komen en gaan, verwachten we over het algemeen dat het metaal de komende jaren stand zal houden. Handelen kan in goud en zilver, maar niet in brons. Het kan wel in de kopercomponent van brons. Deze metalen kunnen worden verhandeld via ETF’s (Exchange Traded Funds) die de prestaties van de metalen volgen, mijnbouwbedrijven die de metalen winnen en voor goud en zilver ook als spotproducten tegen een aantal verschillende valuta. Professionele beleggers die gewend zijn aan risicobeheer kunnen alle drie de metalen bovendien verhandelen als ‘futures’, een hefboomproduct waarbij het bedrag dat nodig is om een positie aan te houden slechts een bepaald percentage is van de werkelijke blootstelling.” Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie van investeringsplatform Saxo

Views: 81

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more