Historisch moment voor de Belgische gymnastiek

Zaterdag 7 oktober 2017 stonden in het Olympisch station van Montréal (CAN) de Toestelfinales op de agenda. We zagen Flying Nina in actie aan de Damesbrug.

Gisteren schreven Rune Hermans (Gym Haacht) en Nina Derwael(TK Sta-Paraat-Hasselt) al Belgische geschiedenis met hun 11de en 8ste plaats in de Allroundfinale! Vandaag doet Nina daar nog een schepje bovenop. Nog nooit eerder kwam een vrouwelijke Belgische gymnast in actie in een Toestelfinale. Donna-Donny Truyens (Blauwput Omnisport) was de enige Belgische gymnast die ooit een Toestelfinale haalde op een wereldkampioenschap (2010, Rotterdam, 7de plaats).

“BRONS voor Nina Derwael op WK”

De Damesbrug is het 4de toestel van de dag na Grond (m), Sprong (v) en Paard met bogen (m). Nina komt na de Oekraïense Diana Varinska als 2de gymnast in actie. Ze turnt een prachtige oefening en verzamelt haar beste score ooit 15.033!

Met deze punten pakt Nina de BRONZEN medaille! De Russische Elena Eremina pakt met 15.100 het zilver en de Chinese Yilin Fan wordt Wereldkampioen met een totaalscore van 15.166 punten.

 

“Nina wordt 8ste en Rune 11de”

Donderdag 5 oktober kroonde Xiao Ruoteng (CHN) zich tot de nieuwe Wereldkampioen bij de mannen. Vrijdag, 6 oktober, stand de allroundfinale bij de meisjes op het programma.

Rune Hermans (Gym Haacht) en Nina Derwael (TK Sta-Paraat-Hasselt) wisten zich tijdens de kwalificaties op dinsdag 3 oktober bij de 24 beste gymnasten te turnen en treden vandaag, vrijdag 6 oktober, aan tijdens de allroundcompetitie. Rune werd tijdens het wereldkampioenschap in Glasgow (2015) 19e en wil vandaag deze prestatie verbeteren. Voor Nina is dit haar eerste deelname aan een WK.

Bij de mannen kroonden we donderdag na 6 jaar een nieuwe wereldkampioen. Maar ook bij de vrouwen deed regerend wereldkampioene Simone Biles (USA) niet mee aan de competitie. Verder kwetsten twee van de grootste favorieten Larisa Iordache (ROU) en Ragan Smith (USA) zich tijdens deze competitie. 

Het Olympisch stadium in Montréal gaf omstreeks 19.00 uur (01.00 uur Belgische tijd – 7 oktober) het startschot van de competitie. Nina startte aan haar lievelingstoestel, de damesbrug, waar ze onmiddellijk een zeer knappe oefening neerzette (14.966 punten) en de eerste positie in nam! Rune beet met 13.066 punten de spits af aan grond.

Op het tweede toestel maakte Nina een fout en ging ze van de balk. Ze haalde 11.633 punten. Rune deed het beter met haar sprong en verzamelde 13.300 punten. Ook aan de Damesbrug wist Rune het hoofd koel te houden en verbeterde ze haar kwalificatiescore (13.900 punten). Aan Grond zette ook Nina in deze rotatie een goede oefening neer (13.366 punten). Het laatste en alles beslissende toestel was de balk voor Rune (12.033 punten ) en sprong voor Nina (13.533 punten).

Nina Derwael verzamelde een totaalscore van 53.498 punten en Rune Hermans 52.299 punten. Met hun 8ste & 11de plaats schrijven de meisjes BELGISCHE GESCHIEDENIS!

Na een strijd van 2 uur in het uitverkochte Olympic Stadion kronen we Hurd Morgan(USA) tot wereldkampioen! Het zilver is voor Black Elsabeth (CAN) en het brons gaat naar Eremina Elena (RUS).

Tekst: Elien Van Deynse – sidk.be
Foto: Gymfed – FB – Marc Demartin