‘Het halve wielerpeloton is verslaafd aan slaappillen’

De Nederlandse ex-wielrenner en columnist Thijs Zonneveld van BN De Stem schreef vier jaar geleden al een stuk over het massaal gebruik van het slaapmiddel Stilnoct in het wielerpeloton. Bij ons is het beter bekend onder der merknaam Zolpidem. Deze week werd Juan José Lobato door zijn team Lotto-Jumbo aan de kant gezet omdat hij werd betrapt op het gebruik van dergelijke pillen. Een aantal citaten van Zonneveld uit 2013:

‘De eerste keer dat ik het gebruikte werd ik de volgende morgen wakker met mijn broek op mijn schoenen en mijn kop in de wc-pot. Het halve peloton is verslaafd aan slaappillen. De meest gebruikte pil komt uit Frankrijk en heet Stilnoct. Met Stilnoct is het alsof er een UIT-knop in je hersenen zit: een pilletje erin en een halfuur later lig je in coma. Die uitwerking heeft het op vrijwel iedereen, zeker als je het voor het eerst gebruikt. Aan het begin van dit seizoen overtuigde Movistar-renner Pablo Lastras een vrouwelijke journaliste er na een etappekoers in Zuid-Amerika van dat ze met Stilnoct lekker zou slapen in het vliegtuig terug naar huis. Dat slapen lukte prima. Toen ze diep in een Stilnoct-coma was tekenden de aanwezige renners met een watervaste stift een snor op haar bovenlip, een wrat op haar neus en een piemel op haar voorhoofd. Dat zag ze overigens pas toen ze thuis voor de spiegel stond.’

‘Maar Stilnoct wordt niet alleen gebruikt om te slapen. Als je de pilletjes plet en het poeder oplost in een glas drank (of twee, of drie, of vier) ga je hallucineren. Ik heb renners met een Stilnoct-cocktail de raarste dingen zien doen: met kleren aan in bad zitten, naakt over de gang van het hotel rennen, etalageruiten van de bakker inslaan vanwege een nachtelijke vreetkick. Een Spaanse klimmer paradeerde ooit de hele nacht in een stippeltjesjurk met twee tennisballen erin door de lobby van het hotel terwijl hij iedere gast oneerbare voorstellen deed. De volgende dag herinnerde hij zich niets meer. Ik heb Stilnoct een keer of vijf gebruikt. Wereldkampioen Stilnoct was Franky Vandenbroucke. Volgens ex-ploegmaten presteerde hij het om tien (volgens sommige verhalen zelfs twintig) slaappillen per nacht weg te tikken – al dan niet in combinatie met allerhande stimulantia. Dat VDB het nog zo lang heeft volgehouden is een wonder. Uiteindelijk verzonk zijn lichaam in een eeuwige coma na een lange, lange, lange nacht in een aftands hotel in een Senegalese achterbuurt.’ (EM)