Het aftellen naar de Winterspelen van Pyeongchang is begonnen

Gisteren, woensdag 1 november, waren er nog precies 100 dagen te gaan vooraleer op 9 februari 2018 in PyeongChang de Zuid-Koreaanse president, Moon Jae-in, de 23ste Olympische Winterspelen officieel voor geopend zal verklaren. Gert Van Looy, chef de mission voor Team Belgium, is net terug van een werkbezoek aan de Zuid-Koreaanse stad.

De voorbereidingen op de Winterspelen van 2018 in PyeongChang verlopen naar wens. ‘Er is uiteraard nog veel werk maar alles wijst erop dat men tijdig klaar zal zijn. De sportinfrastructuur ziet er heel goed uit en ook beide Olympische dorpen zullen af zijn. De venues voor de verschillende sporten zijn verdeeld over twee clusters: de Gangneug en Mountain Cluster, een kust- en bergcluster. De vier plaatsen waar de indoor-ijssporten worden gehouden van de Gangneung Coastal Cluster bevinden zich bij elkaar in één Olympisch Park. Dit is gelegen op zo’n zes kilometer van het Olympisch dorp. De stadions in de Mountain Cluster zijn verdeeld over drie parken. Het Olympisch dorp bevindt zich op vijf minuten van het Alpensia Sports Park.

Alle competitiesites situeren zich in een straal van een halfuur van het Olympisch dorp. Enkel de snelheidsnummers van het skiën liggen op zo’n 45 minuten van het dorp verwijderd. ‘Het Olympisch dorp in het Olympic Park Gangneung heeft mooie, grote appartementen. In de bergen zal er minder beschikbare ruimte zijn per appartement. Hier worden meer bedden per appartement voorzien waardoor de gemeenschappelijke ruimte sterk wordt gereduceerd. We zullen de ruimtes maximaal moeten benutten en iedereen vooraf goed moeten inlichten.’

Toch blijven er nog een aantal pijnpunten. Het gebrek aan Engelstaligen kan zeer vertragend werken. Door een tekort aan accommodatie voor de toeschouwers en de officials zijn hun verblijven soms zeer ver gelegen. ‘Voor de atleten zijn vooral het grote tijdsverschil van acht uur, de lange vlucht tot Seoul en dan nog eens het bus-transport van zes uur tot in PyeongChang de belangrijkste hindernissen. Het transport naar de trainingen en de competities lijkt prima geregeld. De venues zijn goed bereikbaar en het transportschema is uitstekend. De organisatie van PyeongChang maakt over het algemeen een accurate indruk. Zuid-Korea is een modern land, welvarend, met technologische voorsprong.’

‘Het is moeilijk te zeggen hoeveel atleten deel zullen uitmaken van Team Belgium aangezien de kwalificatiewedstrijden voor bijna alle sporten nog volop aan de gang zijn. In sommige sneeuwsporten gaan die zelfs door tot 21 januari 2018. Indien alles verloopt zoals verwacht, zullen we met de grootste na-oorlogse delegatie ooit naar de winterspelen gaan en zullen we ook zijn vertegenwoordigd in het meeste aantal sporten ooit: negen.’ Tijdens de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 waren dat zeven atleten in vijf disciplines. Ons land mag zelfs hopen op  twee medailles met snowboarder Seppe Smits en schaatser Bart Swings. Voor PyeongChang is er voor ons land ook een nieuwe sport in de running: het biatlon met de tot Belg genaturaliseerde Duitser Michaël Rösch. In het bobsleeën zijn er twee teams die grote kans maken op kwalificatie. In het kunstschaatsen zijn de kwalificatiemomenten afgelopen en hebben we twee quotaplaatsen behaald. De definitieve selectiedatum, afhankelijk van reallocaties, is wellicht 21 januari 2018.

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Team Belgium