Halve finale daviscup België – Australie in paleis 12 op de Heizel

ANTWERPEN – Tennis Vlaanderen en de Internationale Tennis Federatie (ITF) kondigden aan dat de halve finale van de Davis Cup tegen Australië van 15 tot 17 september zal worden gespeeld in Brussels Expo op de Heizel. De wedstrijden vinden plaats in Paleis 12, waar 8 000 toeschouwers kunnen plaatsnemen.

Davis Cup- kapitein, Johan Van Herck: ‘We zijn blij om terug te keren naar Brussel, waar we in 2015 na een historische halve finale doorstootten naar de finale. Nu zijn we met minder niet tevreden. Onze trouwste supporters en een enthousiast Belgisch publiek kunnen daar een niet onbelangrijke rol in spelen.’ Het was onder meer toen dat Steve Darcis zijn titel van ‘Mister Davis Cup’ alle eer aandeed. 

Schepen Alain Courtois (MR): ‘Als hoofdstad van België en Europa zijn we fier om de Davis Cup, de grootste jaarlijkse competitie voor landenteams ter wereld, te mogen verwelkomen in  Paleis 12. De Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen net als twee jaar geleden, toen België haar halve finale tegen Argentinië won in Vorst Nationaal, hun volle ondersteuning geven om opnieuw een mooi hoofdstuk te schrijven in de Belgische tennisgeschiedenis. Ik wil ook het Gewest bedanken voor de samenwerking in dit dossier. Het is de eerste keer dat we het prestigieuze  Australische team zullen verwelkomen, dit is een enorme eer. Meer dan ooit  is Brussel een sportstad, in de buurten maar ook met grote evenementen. Want  sport moet in Brussel voor iedereen toegankelijk zijn.’

Schepen Philippe Close (PS): ‘Nogmaals zal de Heizel site vibreren met de kleuren van België. Ik wil het team van Brussels Expo bedanken voor hun werk. Met zijn allen staan we achter onze nationale ploeg.’ Burgemeester Yvan Mayeur (PS): ‘Ik ben heel blij om deze prestigieuze internationale competitie te kunnen verwelkomen. Het is een speciaal moment voor alle tennisfans en ik hoop dat het onze nationale ploeg tegen Australië geluk zal brengen.’

De keuze voor de hoofdstad is misschien ietwat verrassend omdat het de beurt was aan de Vlaamse federatie om de locatie te kiezen. Ook Antwerpen (Sportpaleis), Gent (Flanders Expo) en Hasselt (Ethias Arena) hadden zich kandidaat gesteld om als gaststad te fungeren maar het werd dus Brussel.

Op de Australische bank zit een oude bekende: Lleyton Hewitt. De ex van Kim Clijsters is kapitein van het team en kan beschikken over Nick Kyrgios (ATP 17) en Bernard Tomic (ATP 40). Laatstgenoemde ligt echter niet in de gratie van Hewitt en de kans is dan ook groot dat Hewitt – net zoals in de kwartfinales tegen de Verenigde Staten  – een beroep zal doen op Jordan Thompson (ATP 79). In het Belgische team zijn uiteraard David Goffin (ATP 12) en Steve Darcis (ATP 49) de vaandeldragers. De andere halve finale wordt afgewerkt tussen Frankrijk en Servië. Tijdens het weekend van 24 tot en met 26 november wordt de finale gespeeld. Twee jaar geleden verloor onze nationale ploeg in Gent die eindstrijd tegen Engeland.  Vorig jaar verloren ze hun eerste wedstrijd tegen Kroatië, maar konden ze hun plaats bij de top behouden na een overwinning ten koste van de Brazilianen.

De ticketverkoop start eind mei via www.tennisvlaanderen.be/daviscup. (EM)