Grote Prijs Sofie Goos dit jaar voor het eerst op internationale kalender

BORGERHOUT – Het heeft amper drie jaar geduurd voor de organisatoren van de Grote Sofie Goos om hun wedstrijd een plaatsje te geven op de internationale wielerkalender. Na twee succesvolle uitgaven tijdens de voorbije twee seizoenen wordt de koers, die de districten Borgerhout, Berchem en Deurne aandoet, op zondag 8 juli niet alleen onderdeel van de Lotto Cycling Cup maar meteen ook een internationale wedstrijd 1.2, waardoor alle topteams aan de start zullen moeten verschijnen. Hoe is het allemaal begonnen?

De eerste Grote Prijs van Borgerhout werd al in 1933 georganiseerd. Na een onderbreking tijdens de oorlogsjaren werd in 1950 de draad opnieuw opgenomen. In 1973 kwam echter een eind aan de profwedstrijd bij gebrek aan medewerkers en budget. In 2000 werd een nieuwe poging ondernomen met amateurs en in 2008 met Vrouwen Elite. De wedstrijd heeft steeds plaatsgevonden in de omgeving van het Te Boelaerpark en was een bekend evenement in Borgerhout. In 2015 namen enkele buurtbewoners het initiatief om de koers  nieuw leven in te blazen. Ze organiseerden een Vrouwen Elite wedstrijd en een tocht voor Antwerpse wielertoeristen, met het Te Boelaerpark als uniek kader voor de start- en aankomstzone.

Na de eerste succesvolle edities van 2016 en 2017 gaat de organisatie op het elan verder en geeft ze deze wedstrijden een vaste plaats op de Antwerpse sportkalender. De Antwerpse triatlete Sofie Goos werd meter van het evenement. Het is dan ook logisch dat er op 8 juli een nieuwe wedstrijd komt, die meteen een manche is van de Lotto Cycling Cup 2018, een reeks van internationale klassiekers voor Vrouwen Elite met verplichte deelname van de professionele teams. Een uniek gegeven in wielerstad Antwerpen.

De verankering met Borgerhout en de districten Berchem en Deurne blijft een belangrijk gegeven voor de organisatoren. Sporting A verleent haar volledige medewerking en ondersteuning. Naast de internationale wedstrijd van de Lotto Cycling Cup UCI 1.2 voor Vrouwen Elite is er die dag ook een uitgebreid sport- en feestprogramma voorzien in het Te Boelaerpark waar iedereen zijn gading kan vinden.

De Antwerpse wielertoeristen strijden om hun traditionele ‘Reuskens Trofee’, een vast item van het Festival Flandrien. De Reuskens Trofee gaat van start om 11 uur, de Grote Prijs Sofie Goos om 14u30. Meer info over de wedstrijd vind je via http://gpsofiegoos.doodlekit.com.

De Grote Prijs Sofie Goos is een organisatie van Koers GPSG vzw in samenwerking met Sporting A en de districten Berchem, Borgerhout en Deurne en technische ondersteuning van RABC vzw.

De andere wedstrijden van de Lotto Cycling Cup zijn: Spar Omloop van het Hageland in Tielt-Winge (25 februari), Grote Prijs Dottignies (2 april), Trofee Maarten Wynants in Houthalen (6 mei), Dwars door de Westhoek in Boezinge (3 juni), Spar Flanders Diamond Tour in Nijlen (10 juni), de Erenbodegemse Pijl in Erpe-Mere (4 augustus) en Flanders Ladies Classic Sofie De Vuyst in Steenhuize (18 augustus).

Sport in de Kijker is mediasponsor voor de Grote Prijs Sofie Goos en zal u dan ook regelmatig op de hoogte houden van de laatste nieuwsjes.

Tekst – Edwin Mariën

Foto – Marc Demartin