GP Sofie Goos blijft groeien en maakt nu deel uit van de Lotto Cycling Cup

 

GP Sofie Goos blijft groeien en maakt nu deel uit van de Lotto Cycling Cup

 

Fotoboek 2017
Fotoboek 2017

BORGERHOUT – Op zondag 8 juli is het feest in en om het Boelaerpark aan de Karel De Preterlei. Niet alleen ligt er de aankomststreep van de derde Grote Prijs Sofie Goos, bovendien worden in het domein zelf verschillende activiteiten gepland. Een verplicht dagje uit dus voor het ganse gezin.

 

Zoals zovele wielerwedstrijden werd de Grote Prijs van Borgerhout, die voor het eerst werd georganiseerd in 1933, 40 jaar later ten grave gedragen. Na enkele intermezzi werd het wielrennen, dankzij ‘Koers GPSG vzw’, twee jaar geleden opnieuw leven ingeblazen. Dit keer koos men voor een vrouwenwedstrijd en dat was meteen een schot in de roos. Zodanig zelfs dat de koers dit jaar niet alleen werd opgewaardeerd naar een wedstrijd UCI WE 1.2, bovendien maakt ze deel uit van de prestigieuze Lotto Cycling Cup. Voor alle duidelijkheid: Sofie Goos blijft triatlon trouw, maar gaf – als inwoner van Borgerhout – maar al te graag haar naam aan dit evenement.

 

Organisator Marc D’Hooge: ‘Onze wedstrijd valt dan wel samen met de Ronde van Italië voor vrouwen maar dat zal geen afbreuk doen aan de kwaliteit van het deelnemersveld. Meer zelfs: vermits geen enkel Belgisch team aantreedt in de Giro Rosa kunnen onze toppers zich meteen meten met nieuw aanstormend talent in onze wedstrijd. De omloop, die voor de gelegenheid 10,2 kilometer lang is en de districten Borgerhout, Deurne en Berchem aandoet, zal twaalf keer moeten worden afgelegd. Het selectieve parcours, met tijdens elke ronde toch twee kasseistroken van in het totaal twee kilometer, zorgde ervoor dat de vorige twee manches niet door pannenkoeken werden gewonnen. Vorig jaar was Sarah Ingelbrecht de beste, vorig seizoen de Nederlandse Floortje Mackaij, die ook aan marathonschaatsen doet en de dochter is van ex-wielrenner Ron. In 2017 werd ze tevens wereldkampioene ploegentijdrit met Team Sunweb.  We hadden toen trouwens een volledig buitenlands podium.’

 

‘Dat we Sofie Goos als meter hebben is geen toeval. Zij wil een toonbeeld zijn voor iedereen die aan sport doet, niet in het minst na de dramatische gebeurtenissen twee jaar geleden nadat ze werd neergestoken.’ 175 rensters zullen om 14u30 aan de start verschijnen. Het deelnemersveld is nog niet helemaal bekend. 30 ploegen hebben hun kandidatuur gesteld. Voorlopig werden er 22 weerhouden maar tot het allerlaatste moment kan er nog worden gesleuteld aan de starterslijst van maximaal 175 rensters. Op dit moment verwacht men elf Belgische teams, vijf Nederlandse, drie Britse, twee Franse en één Duitse. Daar kunnen er nog drie bijkomen. Er is onder meer belangstelling uit Spanje, Noorwegen, Litouwen, Brazilië en Thaïland. Om 11 uur is er de Reuskens Trofee voor Wielertoeristen over 30 kilometer.

 

De Lotto Cycling Cup is een regelmatigheidscriterium dat bestaat uit acht UCI-wedstrijden van categorie 1.1 en 1.2. Frank Arijs: ‘We zijn blij met de GP Sofie Goos als nieuwkomer. We hadden al vlakke en heuvelachtige omlopen maar een stadsparcours ontbrak nog.’ De manches in Tielt-Winge en Dottenijs liggen al achter de rug, Houthalen (6 mei), Boezinge (3 juni), Nijlen (10 juni), Borgerhout (8 juli), Erpe-Mere (4 augustus) en Steenhuize (18 augustus) komen nog aan de beurt. ‘We zijn aan de zesde editie toe. Vorig jaar hadden we zes wedstrijden, nu zijn dat er twee meer. Het gaat dus de goede kant op.’

Tekst – Edwin Mariën

Foto – Marc Demartin