Goffin, Thiam en het Daviscupteam de verwachte laureaten op het Sportgala

BRUSSEL – Het Sportgala van het jaar heeft de verwachte laureaten opgeleverd. Bij de mannen kreeg David Goffin 1 349 punten. Hij had een voorsprong van 501 eenheden op Greg Van Avermaet en 1 011 op Kevin De Bruyne. Dat Nafi Thiam het bij de vrouwen zou halen stond als een paal boven water. Liefst 253 van de 313 journalisten plaatsten haar op nummer één. Thiam kreeg 1 391 punten, Nina Derwael 837 en Emma Meesseman 385. De overige prijzen waren voor Lotte Kopecky uit Rumst (belofte),  het Daviscupteam (ploeg), Roger Lespagnard (coach) en Peter Genyn (paralympiër) uit Brasschaat. De zes winnaars waren overigens allemaal aanwezig. Eén journalist vond dat Julien Vermote de beste sportman van het jaar was en een andere olijkerd gaf veldrijdster Ellen Van Loy een punt.

Foto: FB Peter Genyn

In de Brusselse Docks Dome Event Hall werden niet alleen trofeeën uitgereikt. Er was ook  een eerbetoon aan de afscheidnemende Evi Van Acker – die de trofee mocht overhandigen aan Goffin – en Frederic Caudron. De Antwerpse Henegouwer werd wereldkampioen biljarten en had zichzelf uitgenodigd voor het Gala tijdens een ludiek interview in De Ideale Wereld eerder dit jaar. De Belgische sportpersbond liet hem meteen Nafi Thiam in de bloemetjes zetten. Caudron werd overigens vijftiende met 45 punten. Bedoeling was om ook Tom Boonen te huldigen maar die verkoos om thuis te blijven. Ontroerend was het portret van een revaliderende Stig Broeckx. Het was overigens niet de enige keer dat er tranen vielen want ook voor Roger Lespagnard werd het even teveel.

Foto: Rudi Van Bouwel

Gevraagd naar zijn mooiste moment van 2017 moest David Goffin niet lang nadenken. ‘Mijn overwinning tegen Roger Federer tijdens de Masters.’ Nafi Thiam heeft op 23-jarige leeftijd al heel wat bereikt. ‘Alles gaat vlug. Het is niet makkelijk om studies en topsport te combineren maar uiteraard blijf ik er volop voor gaan.’ Met Lotte Kopecky (22) werd de opmars van het vrouwenwielrennen nogmaals in de kijker gezet. De belofte van Lotto-Soudal won dit jaar de wereldbeker in het omnium. ‘De volgende 2,5 jaar primeert de piste.’ Die termijn is niet toevallig gekozen. De Spelen in Tokyo, weet je wel. Niettegenstaande het Daviscupteam moeiteloos de Belgian Cats en de Red Lions achter zich liet was kapitein Johan Van Herck teleurgesteld dat hij naast de trofee ‘coach van het jaar’ greep. ‘Uiteraard ben ik wat ontgoocheld. Als trainer van een tennisploeg moet je individuele sporters proberen te kneden zodat er een hecht team uit voortkomt.’ De Kempenaar moest in het klassement  niet alleen Roger Lespagnard maar ook Hugo Broos voor laten gaan. ‘Een coach van de oude stempel: boenken en stoempen’, noemde Tia Hellebaut Lespagnard, die ook in 2016 werd verkozen. ‘De concurrentie was zwaar. Ik ben blij dat mijn prestaties met Nafi, die in alle disciplines beter werd, naar waarde werden geschat. Ons volgende perspectief? Het wereldrecord op de zevenkamp.’ Wellicht legt hij de lat hiermee wel wat té hoog. Het persoonlijk record van Thiam is 7013, nog ver verwijderd van de onwaarschijnlijke 7 291 op naam van Jackie Joyner. De verkiezing van Peter Begyn was evenmin een verrassing al was zijn voorsprong op tafeltennisser Laurens Devos – de laureaat van 2016 – gering. Genyn – deze week nog op  Lanzarote – werd voor de tweede keer wereldkampioen op rij op de 100 en de 400 meter. ‘In 2018 staat er een Europees kampioenschap op het programma. Hier ga ik experimenteren met een nieuwe stoel want twee jaar later wil ik mijn Olympische titel verlengen.’ (EM)

Pin It on Pinterest