Goffin lost de verwachtingen in terwijl Darcis eervol sneuvelt

MERKSEM – Steve Darcis heeft donderdag in de slotwedstrijd van de avond gevochten als een leeuw tegen David Ferrer maar het mocht niet baten. David Goffin deed wel wat van hem werd verwacht: winnen tegen Tafoe, waardoor we toch twee landgenoten in de kwartfinales krijgen vermits Ruben Bemelmans zich woensdag al kwalificeerde.
We hebben zo’n flauw vermoeden dat de organisatoren hun hart vasthielden toen ze David Goffin in actie zagen tegen de 19-jarige Frances Tafoe. Even voordien hadden ze de reekshoofden nummer één in het dubbelspel – Bob en Mike Bryan – zien sneuvelen tegen de Mexicaan Santiago Gonzalez en de Chileen Julio Peralta: 6-1, 6-7 (6/8), 7-10 en indien de Belgische ‘chouchou’ nu ook nog zou worden geëlimineerd had dit de waarde van het tornooi meteen serieus gedevalueerd.

Tafoe (ATP 79) speelde in de aanvangsfase behoorlijk mee en haalde een ‘iets minder slecht’ eerste-opslagpercentage dan de Belg: 47%-45%. Na 52 minuten was een tie break nvermijdelijk, maar dat was ook het sein voor Goffin om naar de vijfde versnelling te schakelen. Hij liep uit naar 6-0 om uiteindelijk te winnen met 7-1. Tafoe oogt niet als een atleet, maar toch slaagde hij er op de US Open in Federer vijf sets lang aan het lijntje te houden. De kleurling – wiens ouders als vluchteling uit Sierra Leone naar de States kwamen waarna de vader in de diamantmijnen ging werken – won nog geen enkel tornooi, ook geen Challenger. In de tweede set was hij aan het eind van zijn Latijn. Goffin brak al in het tweede spel door zijn service en had amper 28 minuten nodig om de partij uit te maken: 6-2.

Goffin: ‘In het begin van de wedstrijd had ik wat problemen om het juiste ritme en de perfecte timing te vinden, maar naarmate de wedstrijd vorderde stelde ik orde op zaken. Het is niet makkelijk om volledig fit te zijn na een trip richting Azië, maar uiteindelijk voelden mijn benen niet echt vermoeid aan. Dankzij een harde opslag kon ik ook oprukken naar het net om het daar af te maken. Ik wist dat mijn tegenstander in de fout zou gaan wanneer ik het gaspedaal zou indrukken. Dat bleek in de tweede set.’ De volgende tegenstander is opnieuw amper negentien: de Griekse qualifier Stefanos Tsitsipas (ATP 122). Hij won eerder op de dag tegen Ivo Karlovic de eerste set en zag zijn tegenstander nadien met een enkelblessure uitvallen. ‘Alle druk zal op mijn schouders liggen. Het valt me op dat er een nieuwe generatie van jongeren is, die stilaan de top van de wereldranglijst bestormen.’


Een wedstrijd met Steve Darcis in de Davis Cup biedt altijd een garantie op spektakel. De Luikenaar levert strijd tot de laatste snik. In ‘gewone’ tornooien durft het wel eens mislopen. Dat gebeurde nu ook maar in de Lotto Arena gaf hij de ‘nachtbrakers’ die nog in de tribunes zaten, waar voor hun geld. Een break in het elfde game zette Ferrer op weg naar een 5-7 in de eerste set. Dezelfde cijfers, maar dan in het voordeel van onze landgenoot, noteerden we na de tweede set. De derde was er echter teveel aan. De 35-jarige Spanjaard brak onmiddellijk door de service van Darcis, die even later op een achterstand van 1-4 werd geplaatst en uiteindelijk met 3-6 de duimen moest leggen na 2u30’.

Tekst: Edwin Mariën
Foto: Marc Demartin

*PROGRAMMA VOOR VRIJDAG: 12u Lipsky/Sharan-Dodig/Granollers; niet voor 14u. Sousa-BEMELMANS, Benneteau-Tsonga; niet voor 19u. GOFFIN-Tsitsipas, Schwartzman-Ferrer