GESTEUND DOOR DUIZENDEN KRAANVOGELS KEERDE DE TOUR OPNIEUW NAAR HUIS

Tour de France 2019 – 08/07/2019 – Etape 3 – Binche / Epernay (215 km) – Ceremonie traditionnelle des tsurus en presence de la delegation japonaise, Christian Prudhomme et Bernard Hinault

BINCHE – Ze liepen gisteren al rond in de perszaal op de Heizel en vanmiddag waren ze er weer in Binche: de wat vreemde Japanse mannetjes (en het vrouwtje) die in het Village du Départ het ‘Tour de France Saitama’- Criterium kwamen voorstellen. Dit staat geprogrammeerd op 27 oktober en stelt sportief niet echt veel voor maar is wel financieel aantrekkelijk. De renners maken er dan ook een uitstapje van en lieten zich de voorbije jaren opmerken met leuke kleedpartijen: zo verkleedde Froome zich twee jaar geleden als sumoworstelaar en verschenen Thomas en Valverde in 2018 als baseballspelers. Het criterium zal dit jaar voor de zevende keer worden verreden onder de vlag van ASO.l

Voor de start in Binche overhandigden de vertegenwoordigers uit Saitama 4 000 papieren kraanvogels, die de deelnemers aan de Grote Ronde geluk moeten brengen, aan Tour-directeur Christian Prudhomme. Volgens een oude Japanse legende zal iedereen die 1 000 origami kraanvogels vouwt, zijn wens tot geluk en gezondheid in vervulling zien gaan.

In april is het project ‘Tsuru de France’ in Japan van start gegaan. Kinderen en fans van de Tour maakten samen de papierkranen op speciaal Tour de France-papier. De 4 000 ‘Tsuru’ vormde vier ‘Senba-Tsuru’ in de kleuren van de gele, groene, witte en de bolletjestrui.

Deze eeuwenoude kunstvorm heet Origami, waarbij men papier vouwt in een grote verscheidenheid aan vormen. Kaders, dieren en bloemen, evenals vele andere afbeeldingen kunnen worden gemaakt met een eenvoudig stuk papier.  Na tien kilometer verlieten de renners – en wij van Sport in de Kijker – het Belgische parcours van de Ronde van Frankrijk. Jammer genoeg beschikken wij niet over voldoende financiële middelen om de ganse Tour te coveren maar we hopen dat u iets hebt gehad aan onze verslaggeving van afgelopen woensdag tot nu. Voor sportieve verslagen verwijzen wij u naar websites van de kranten. Het nieuws in de marge kan u hier blijven volgen.(EM/Foto ASO – O Chabe)

Pin It on Pinterest