Gent-Wevelgem is dit jaar een vijfdaags evenement in de Westhoek

WEVELGEM – Elke wielerliefhebber weet waar Gent-Wevelgem voor staat. De voorjaarsklassieker is al tijden één van de meest prestigieuze koersen op de internationale kalender. Maar in de marge van de WorldTourklassieker – die aanstaande zondag 25 maart wordt gereden – staat er de komende dagen nog wat te gebeuren.

Zo organiseert de Belgian Walking Association vanaf woensdag een driedaagse wandeltocht  op het parcours van de wedstrijd: The Ghent-Wevelgem Walk. De positie van de circa 25 wandelaars is te volgen op www.belgianwalking.geodynamics.be. De eerste dag wordt 82,3 kilometer afgelegd tussen Deinze en Veurne. Onderweg wordt onder meer de Dodengang in Diksmuide bezocht. Op donderdag gaat het van Veurne naar Westouter, een tocht van 84,2 kilometer. Hoogtepunt wordt de passage in Kemmel, waar het monument voor de Franse soldaten wordt aangedaan. Op de slotdag wordt tussen Westouter en Wevelgem (82,7 kilometer) gestapt en houdt men halt in Ieper (de Menenpoort), Zillebeke (Hooge Crater Cemetery) en Zonnebeke (New British Cemetery). Het deelnemersveld is internationaal getint. De atleten lopen gemiddeld aan zeven kilometer per uur. Meer info op www.belgianwalkingassociation.com.

Op zaterdag legt Ludo Depoortere uit Gheluwe het traject dat de renners met de fiets zullen afwerken al lopend af. Depoortere, een ultraloper die de legendarische proef Athene-Sparta-Athene (490 kilometer) tot een goed einde bracht, wil zo eer betuigen aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Hij vertrekt op donderdag om middernacht in Deinze en hoopt – na anderhalf etmaal ononderbroken inspanning – op zaterdag tussen 11 en 16 uur aan te komen in Wevelgem. Wie hem wil steunen kan zijn vorderingen volgen of zelf een stukje meelopen of –fietsen. Meer informatie op www.ultraloop.geodynamics.be.

Dat Gent-Wevelgem straks onder meer in het teken staat van de offers die de soldaten uit Nieuw-Zeeland brachten tijdens de Eerste Wereldoorlog was al bekend. Opmerkelijk is dat de beloften-wedstrijd wordt geleid door juryvoorzitter Zachary Pendergast, een man uit Nieuw-Zeeland, die als soldaat nog diende in het regiment dat 100 jaar geleden in Vlaanderen kwam vechten in onder meer de befaamde Slag om Mesen. Jason Christie, de nationale beloften-kampioen van Nieuw-Zeeland en deelnemer aan de Gent-Wevelgem Nations Cup wedstrijd voor U23, kreeg de New Zealand Cyclist Corps Trophy overhandigd, een wisseltrofee die de organisatoren van Gent-Wevelgem elk jaar voorbehouden voor de Nieuw-Zeelandse kampioen. Opmerkelijk is dat de nationale beloften-ploeg van Nieuw-Zeeland in Gent-Wevelgem zal starten met shirts die speciaal voor deze gelegenheid zijn ontworpen. Op de vooravond van Gent-Wevelgem brengt de wielerfamilie opnieuw een hulde aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Last Post aan de Menenpoort in Ieper worden kransen neergelegd, onder meer door afgevaardigden uit Nieuw-Zeeland  (juryvoorzitter Pendergast, beloften-kampioen Christie en de ambassadeur van Nieuw-Zeeland in België ) en mensen van de organisatie van Gent-Wevelgem. Na de ceremonie vindt een uitwisseling van truitjes plaats. (EM)

 

 

Hits: 762