Gelijkspel kan flaters van Belgische verdediging niet verhullen

Met een vertimmerde verdediging hebben de Rode Duivels 3-3 gelijk gespeeld tegen Mexico. De voetballiefhebbers werden verwend maar dat hadden ze vooral te danken aan de schitterende prestatie van Hirving Lozano, die goed op weg lijkt om PSV in Nederland naar de landstitel te loodsen. Bondscoach Martinez hoopte na de wedstrijd wat wijzer te worden. Dat is ook gebeurd: hij zal allicht beseffen dat hij niet al te zeer moet rekenen op spelers als Ciman (dramatisch slecht), Chadli (heel even goed in de opbouw) en Boyata (die stond te bibberen op zijn benen).

‘Ik ben tevreden met het spel maar kan niet verhullen dat we hebben afgezien’, gaf Martinez toe. ‘Vooral de twee doelpunten die we na de rust te slikken kregen, op hoge ballen, hadden nooit tot stand mogen komen. Anderzijds was dit een uitstekende tegenstander om ons voor te bereiden op het WK. De verdedigers hebben kennis gemaakt met een speelstijl die ze niet echt kennen. Ook daar kan je iets uit leren.’

Martinez weigerde spelers met de vingers te wijzen en riep zelfs de afwezigheid van Nainggolan als excuus in. ‘Dit had een uitstekende gelegenheid geweest om hem bezig te zien maar het kon nu éénmaal niet. Overbodig om te vertellen hoe ontgoocheld hij wel was.’ Men had geen twee handen nodig om de Rode Duivels te tellen die wél op peil waren. Ook Tielemans bijvoorbeeld liet het afweten en Witsel was totaal afwezig. De beste Rode Duivel  was Lukaku. De openingstreffer kreeg hij op een dienblaadje nadat doelman Guillermo Ochoa (Standard) – de enige speler uit de Jupiler League die aan de aftrap verscheen – een schot van Hazard niet onschadelijk kon maken. De spits van Manchester United was té gretig om zich als topschutter van het nationale elftal naast Paul Van Himst en Bernard Voorhoof te hijsen. Net voor zijn 30ste treffer in Belgische loondienst  (na een fraaie voorbereidende actie van Mertens), die er meteen voor zorgde dat het 3-3 werd, had hij rood moeten krijgen voor natrappen op Alvarez.  

Dries Mertens was na de rust ingevallen voor Kevin De Bruyne. Hij bleef niet blind voor de tekortkomingen van zijn ploegmaats. ‘We gaven veel te gemakkelijk goals weg. In een thuiswedstrijd mag zoiets nooit gebeuren, temeer omdat de Mexicanen constant met drie spelers voorin bleven. Nu, we mogen niet al teveel modder naar de verdedigers gooien. Het systeem met drie man achterin was ook voor hen even wennen;’

Zelfs de meest kritische toeschouwer zal moeten toegeven dat de fraaiste voetballer bij de bezoekers speelde. Hirving ‘El Chucky’ (de gek) Lozano dolde keer op keer met de hulpeloze Duivels. De verklaring van Juan Carlos Osorio, zijn trainer, was slechts een understatement. ‘Lozano heeft bewezen dat hij in elke Europese competitie kan meedraaien aan de top.’ Maar hij was niet alleen. Hector Herrera leidde de maneuvers op het middenveld. ‘Dit was geen wedstrijd om te winnen maar om van te leren’, vatte Martinez het doel van de oefen-pot samen. Hij zal vooral hebben begrepen op wie hij niet hoeft te rekenen. Benieuwd of hij dinsdag in Brugge tegen Japan iets beters uit zijn hoed kan toveren. Eén ding staat vast: dan zal Simon Mignolet in het doel staan. (EM)

*DOELPUNTEN: 17’ Hazard 1-0, 29’ Guardado (strafschop) 1-1, 55’ Lukaku 2-1, 59’ en 60’ Lozano 2-3, 70’ Lukaku 3-3.