A_ArchiefTennis

Geen verrassingen in Belgische Daviscup-selectie voor finale tegen Frankrijk

UKKEL – In het hockey- en tenniscomplex van Ukkel Sport maakte kapitein Johan Van Herck zijn selectie bekend voor de Davis Cupfinale tegen Frankrijk, die van 24 tot en met 26 november zal worden afgewerkt in Rijsel. David Goffin (ATP 8), Steve Darcis (ATP 76), Ruben Bemelmans (ATP 106) en  Arthur De Greef (ATP 174) vormen het basiskwartet. Joris De Loore (ATP 279) gaat mee als reserve.

Tot en met vrijdag trainen de Belgen samen in Ukkel. ‘Dé ideale locatie. We hebben hier vier tennisvelden die naast elkaar liggen én een fitnessruimte’, aldus Van Herck. ‘Zaterdag hebben de spelers een rustdag en zondagochtend reizen we af naar Rijsel, waar we diezelfde dag nog zullen trainen. Het staat vast dat de vijf de ganse tijd samen zullen blijven. Het feit dat Joris als invaller werd aangeduid wil op zich dus eigenlijk niet veel zeggen.’

Hoe groot de persbelangstelling in Ukkel ook was, deze week kijkt iedereen naar David Goffin, die gisteren tijdens zijn openingswedstrijd van de ATP World Tour finale in London Rafaël Nadal versloeg. Van Herck: ‘Het is niet zo dat ik met dichtgeknepen billen naar die partij heb gekeken uit vrees dat hij zou geblesseerd geraken. Wanneer David goed speelt in London kan dat enkel maar goed zijn voor hem, maar ook voor ons. Het eerste uur van de wedstrijd hebben we in groep gekeken. Om kwart na tien zijn de spelers naar hun kamer getrokken. Sommigen hebben verder gezien, anderen zijn gaan slapen. Het vertrouwen dat Goffin gisteren heeft opgedaan door de nummer één van de wereld te kloppen zal een meer doorslaggevende rol spelen dan de vermoeidheid.’

Blessures is een modewoord in de tenniswereld. Zeker aan het einde van het seizoen. ‘Steve Darcis heeft niet meer gespeeld na het tornooi van Antwerpen. Hij traint nu twee uur per dag en zal dat tempo nog tot vrijdag aanhouden. Hij heeft geen last meer van zijn elleboogblessure. De selectie van Arthur De Greef verrast jullie misschien omdat hij tegen Australië niet zijn allerbeste niveau haalde maar hij ligt nu één keer goed in de groep en ik heb vertrouwen in hem.’ Ook Joris De Loore is geselecteerd al speelde hij niet meer sinds september.

Twee jaar geleden speelde (en verloor) België de Davis Cupfinale tegen Groot-Brittannië. ‘Ik wil de situatie van nu niet vergelijken met die van toen. Het voordeel was dat we in 2015  Gent mochten spelen maar anderzijds troffen we toen een tegenstander die met David Murray een wereldtopper in de rangen had en die de Davis Cup absoluut wou winnen. Op dit ogenblik weet ik nog niet wie voor Frankrijk zal uitkomen maar dat interesseert me ook niet echt. Ik ga uit van onze eigen capaciteiten.’ Ondertussen heeft ook Yannick Noah in Parijs de samenstelling van het Franse team vrijgegeven. Het zijn dezelfde spelers, die in de halve finale wonnen tegen Servië: Jo-Wilfried Tsonga (ATP 15), Lucas Pouille (ATP 18), Nicolas Mahut (ATP 103 en ATP 6 in dubbel) en Pierre-Hugues Herbert (ATP 80 en ATP 13 in dubbel). Richard Gasquet (ATP 31) en Julien Benneteau (ATP 57 en ATP 47 in dubbel) zijn de invallers. In het Stade Pierre-Mauroy zullen de 2 700 Belgische fans hun uiterste best moeten doen om op te tornen tegen de meer dan 24 000 Franse supporters. Op de officiële site van de organisatie zijn nog tickets te verkrijgen maar 200 euro voor één wedstrijd op zaterdag bijvoorbeeld kan je niet meteen een koopje noemen. (EM)