Ga naar België-Cyprus kijken en steun de strijd tegen ALS

3

LEUVEN – Een Rode Duivels-fan die aan de ziekte ALS lijdt, veilt zijn plaats in de mindervalidentribune om het ALS onderzoek te steunen. U kunt bieden vanaf 31 augustus om zijn plek in te nemen voor de laatste kwalificatiematch van de Rode Duivels voor het WK 2018 op 10 oktober.

 

Bij een voetbalmatch varieert de prijs van een zitje naargelang de plek in het stadion. De goedkoopste plaatsen vind je helemaal bovenaan. Hoe lager en dichter bij het veld, hoe duurder. De beste plaatsen, aan de rand van het speelveld, zijn normaal gesproken gereserveerd voor mindervaliden. Kris lijdt aan ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), een dodelijke neurodegeneratieve aandoening waarvoor tot nog toe geen enkele doeltreffende behandeling bestaat. Maar Kris is bovenal een grote fan van de Rode Duivels. Om het onderzoek te steunen, heeft hij besloten zijn bevoorrechte plaats voor de laatste WK-kwalificatiematch België – Cyprus op 10 oktober te veilen via www.alssupporter.be. Dit kan vanaf aanstaande donderdag 31 augustus.

 

Het doel van deze actie is zoveel mogelijk giften in te zamelen voor het onderzoek naar ALS en zo hoop te geven aan mensen die getroffen zijn door deze vreselijke ziekte. ALS is een dodelijke degeneratieve ziekte die de spieren één na één verlamt. Kris is volledig hulpbehoevend. Zijn plaats veilen is zijn manier om desondanks te vechten tegen een vreselijke ziekte die vandaag gemiddeld 1 000 personen treft in België. Het principe is eenvoudig. Ga naar www.alssupporter.be en doe een bod. De winnaar mag de match bijwonen vanop de plaats van Kris, in een rolstoel. Een mooie manier om tegelijk te supporteren voor onze Duivels én voor de strijd tegen ALS.

 

ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motorneuronen afsterven. Je kan ALS best omschrijven als een ziekte die je lichaam volledig lam legt vanaf de nek. Je kan niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen en raakt gevangen in je eigen lichaam. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact. Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, zonder hoop op genezing. Wereldwijd lijden meer dan 450 000 mensen aan ALS. De ziekte treft ongeveer zes tot zeven mensen op 100 000 en komt overal ter wereld voor. De meeste patiënten krijgen ALS tussen hun 50 en 75 jaar maar er zijn ook tieners met ALS. Mannen worden iets frequenter getroffen dan vrouwen. In België lijden continu 1 000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij. ALS Liga België, een niet-gesubsidieerde vzw, tracht de laatste levensjaren van patiënten zo kwalitatief mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te financieren via het fonds A Cure for ALS en hen zorg op maat te verstrekken via het fonds MaMuze. Er wordt gezegd dat ALS pijnloos is. Met zo’n uitspraken moet voorzichtig worden omgesprongen. De pijn die ALS met zich meebrengt wordt sterk onderschat. Doorhangende schouders vanwege het wegkwijnen van de spieren, gewrichtspijnen, krampen, steeds dezelfde zitpositie veroorzaken decubitus of doorligwonden. Gewrichtspijn vloeit voornamelijk voort uit verlies van spierkracht, uit stijfheid door gebrek aan beweging en door te lang onbeweeglijk te blijven dan en dan hebben we het nog niet eens gehad over de psychische pijnen. (EM)