G-sportfonds lanceert nieuw wegcriterium voor wielrenners met een handicap

MOL – Na de succesvolle ‘IOK G-trofee’ cyclocross tijdens de wintermaanden lanceert het G-sportfonds van de provincie Antwerpen met de steun van Pidpa nu ook een recreatief alternatief op de weg. Het nieuwe ‘Pidpa G-wegcriterium’ bestaat uit zes wedstrijden waarbij wielrenners met een handicap hun sportieve uitdaging aangaan. De start van het wegcriterium is voorzien nu zaterdag 29 april tijdens ‘Tom Says Thanks’, het afscheidsevenement van Tom Boonen.

Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘We willen een groter publiek in contact brengen met G-sport om het taboe dat hierrond nog heerst te doorbreken. Met het ‘Pidpa G-wegcriterium’ willen we G-sporters plezier laten beleven aan sport, met een vleugje competitie. Met de ‘IOK G-trofee cyclocross’ hebben we een trouw deelnemersveld van G-wielrenners kunnen bereiken. Zij krijgen nu de kans om ook op de weg hun sportieve uitdaging aan te gaan met dit criterium. We hopen dat zo nog meer G-renners de weg naar een sportclub vinden en ook op lange termijn blijven sporten. Dankzij het engagement van Pidpa en de goede samenwerking met organisatoren van wedstrijden in onze provincie kunnen we voor deze eerste editie van dit criterium maar liefst zes wedstrijden voor G-sporters aanbieden.’  Er is een klassement met een leiderstrui voor mannen en vrouwen. Voorzitter Eddy Huyghe van Pidpa stelt dat vanuit het maatschappelijk engagement Pidpa op deze manier ook graag haar steentje bijdraagt.

De eerste wedstrijd van het ‘Pidpa G-wegcriterium’ vindt plaats tijdens ‘Tom Says Thanks’ nu zaterdag aan het Zilvermeer in Mol. Tom Boonen zal dan een allerlaatste keer de strijd aangaan met zijn nationale en internationale concurrenten van vroeger en nu zoals Michal Kwiatkowski, Peter Sagan, Filippo Pozzato, Alessandro Ballan, Mario Cipollini en Erik Zabel. Op het programma van ‘Tom Says Thanks’ is er om 13u30 dus ook een G-wedstrijd voorzien op het parcours van de profs. 50 G-wielrenners gaan de sportieve uitdaging aan. Een deel van de opbrengst van ‘Tom Says Thanks’ is trouwens voorzien voor het G-sportfonds dat samen met De Witte Mol en de vzw Bijs als goed doel fungeert.

Het G-sportfonds wil ook leerlingen van het buitengewoon onderwijs aan het sporten en bewegen krijgen. Daarom organiseert het G-sportfonds initiaties in scholen in de omgeving waar de wedstrijden van het ‘Pidpa G-wegcriterium’ plaatsvinden. Tijdens de lesuren vertrekkend aan de school zijn er twee tot vijf initiaties voorzien. Hiervoor werkt het G-sportfonds samen met verschillende partners zoals Avalympics en plaatselijke G-sportclubs. Daarnaast voorziet het G-sportfonds ook een G-wielerstage in Herentals. Naast het G-sportfonds zijn er ook andere organisaties actief in het G-wielrennen. Zo zorgt Parantee-Psylos voor officiële G-wedstrijden in gans Vlaanderen voor licentiehouders waar G-wielrenners met elkaar in competitie kunnen treden. Ook wielerclub Avalympics geeft wielrenners met een handicap alle kansen om aan G-wielrennen te doen. (EM)

*HET PROGRAMMA VAN HET PIDPA G-WEGCRITERIUM: ‘Tom Says Thanks’ in Mol (29 april), ‘Arendonk Fietst’ (30 april), Kasterlee (18 juni), Geel (14 juli), ‘Herentals Fietst’ (27 juli), Derny Antwerpen (2 augustus).

*MEER INFO: www.gsportfonds.be.