Fight night in Erembodegem biedt sterkste affiche ooit met twee titelkampen

ASSE – De jaarlijkse boks-meeting, georganiseerd door Ezzeddine Laggoune, breidt almaar uit. De locatie in Ninove was te klein geworden zodat voor de negende editie, die op zaterdag 30 september staat geprogrammeerd, dient uitgeweken naar Sportcomplex Schotte in Erembodegem. Er staan niet minder dan zeven amateur- en evenveel profkampen geprogrammeerd, waaronder twee titelgevechten: één voor de IBF Intercontinental Cruiserweight en één voor de IBF Intercontinental Super Welterweight.

In de hoofdkamp komt Bilal Laggoune (24) voor de Super-Weltergewicht titel tegen de Italiaan Maurizio Lovaglio, die al 21 keer won maar ook dertienmaal verloor. Hij werd drie keer kampioen van zijn land en was in 2015 EBU-EU kampioen. Bilal kan daar drie nationale titels tegenoverzetten en mocht  zich ook al WBC Meditterean en EU-kampioen noemen. Zijn belangrijkste kamp tot nog toe was die tegen de Oekraïner Dmytro Kucher, de nummer vier in de wereld, waartegen hij een draw behaalde. Vraag is hoe ernstig Laggoune de kamp in Erembodegem, die speciaal voor hem wordt georganiseerd, neemt. Hij heeft zijn dromen immers gezet op een gevecht om de Europese titel tegen Yves Ngabu. Dat zou normaal op 30 september hebben plaatsgevonden maar ‘meningsverschillen’ tussen beide partijen zorgen voor uitstel. De nieuwe data die worden voorgesteld zijn 11 november of 1 december (Gent). ‘Ik neem het wedstrijd per wedstrijd aan. Uiteindelijk is elke tegenstander gevaarlijk. Ik pak elke kamp op dezelfde manier aan.’  Na zijn mislukte titelkamp tegen Kucher verhuisde Laggoune naar Miami om er te trainen in de 5th Street Gym, de club van de legendarische Angelo Dundee, voormalig mentor van Muhammed Ali, Sugar Ray Robinson en George Foreman. ‘Ik verlies nooit wedstrijden, ik leer er altijd uit. Vroeger, toen ik bij de lichtzwaargewichten bokste, had ik altijd last met mijn gewicht. Ik had alle moeite om tijdens de weging niet over de 79 kilogram te gaan. Ideaal weeg ik 88 kilogram en dat is op dit moment het geval. Het was een foute keuze om een te lage gewichtsklasse uit te kiezen. Indien ik dit peil aanhou kan ik dit jaar nog kampen voor de Europese en in 2018 voor de wereldtitel.’ Freddy De Kerpel: ‘Bij de lichtzwaargewichten verloor hij teveel van zijn krachten. Dat is nu niet meer het geval. Hij is er klaar voor.’

Of dat ook geldt voor de andere bokser die in Erembodegem voor een titel vecht, konden we niet vragen. De wispelturige Sasha Yengoyan (32) ontbrak op de persconferentie. Tal Milstein, zelf actief in de paardensport en één van de sponsors van de meeting, bezocht hem in Spanje. ‘Hij is superfit. De problemen met zijn oog en zijn kuit zijn verholpen. Vorig jaar was hij geblesseerd maar wou hij de mensen niet ontgoochelen en nam hij toch aan de meeting deel. Hij heeft het potentieel om op het hoogste niveau te boksen. We zijn dan ook op zoek naar sterke tegenstanders.’ Nu neemt hij het op tegen de Fransman Howard Cospolite, die enkele maanden geleden ook een kamp afleverde voor de IBF Intercontinental titel maar verloor tegen de Italiaan Fiordigiglio. De andere profkampen zijn: Femke Hermans (ongeslagen met vijf overwinningen waarvan drie met knock out) tegen Estar Konecna, de weder-optredende Kevin Ongenae (2,5 jaar niet gebokst) tegen Joffrey Audenaert, Kevin Vanderheyden-Jamal Eddine Mahouti, het Waals onderonsje Timour Nikarkhoev-Bassam Belkhir en Meriton Karaxha (‘Ik ben alleen nog maar met boksen bezig. Voor mij niet langer Facebooktoestanden. Dat brengt alleen maar miserie en zever’) tegen Brice Bula Galo. (EM)

Hits: 3693