Fietssnelweg F45 van Gent naar Kortrijk op uniforme manier bewegwijzerd

GENT – De Provincie Oost-Vlaanderen werkt samen met de steden en gemeenten aan een sluitend netwerk van fietssnelwegen. Dit maakt het mogelijk om de fiets te nemen voor dagelijkse verplaatsingen naar het werk of naar school, ook over langere afstand. Om het netwerk bekender en duidelijker te maken, voorziet de Provincie de fietssnelwegen van wegwijzers. Deze werden ontworpen volgens de Routetaal Fietssnelwegen die ook in andere provincies uniform wordt toegepast.

Fietssnelweg F45 loopt vanaf Gent via De Pinte, Nazareth, Gavere, Zingem, Oudenaarde en Kluisbergen naar Avelgem en Kortrijk. Gedeputeerde Peter Hertog (sp.a): ‘Oudenaarde speelt binnen het wielergebeuren in Vlaanderen een centrale rol en daarom werd de F45 gekozen om als eerste Oost-Vlaamse fietssnelweg te worden bewegwijzerd.’ De F45 werd op een uniforme manier bewegwijzerd. Dit niet enkel om fietsers op het juiste spoor te zetten, maar ook om ze naar de fietssnelweg te leiden. Zo wordt die zichtbaarder en kunnen er meer fietsers gebruik van maken. Op kruispunten met Bovenlokale Functionele Fietsroutes en andere fietssnelwegen komen bovendien extra routeborden die een overzicht geven van de fietssnelweg.

In totaal werden 146 borden en 154 markeringen geplaatst. De Provincie financiert de bewegwijzering voor 81 835,57 euro. De gemeenten De Pinte, Nazareth, Gavere en Zingem en de stad Oudenaarde gingen akkoord met het plaatsen van de bewegwijzering en staan verder in voor het onderhoud van de borden. Daarnaast gaf nv De Vlaamse Waterweg ook toestemming voor de bewegwijzering op het jaagpad langs de Schelde.
De fietssnelweg is overigens nog niet af. In Leupegem wordt nog een fietsersbrug gebouwd.
Hertog: ‘Samen met onze partners hopen we dat nog meer fietsers gebruik maken van de fietssnelweg F45.’ In een volgende fase, na de realisatie van de Parkbosbruggen in Gent, wordt ook het traject Gent-De Pinte bewegwijzerd. (EM)