Félix Auger-Aliassime wint European Open 2022!

Reportage European Open  foto’s Belga in afspraak met de organisatie

 

Antwerpen, 23 oktober 2022 – Félix Auger-Aliassime heeft de zevende editie van de European Open gewonnen. De Canadees versloeg zondag in de finale de Amerikaan Sebastian Korda (ATP-36) in twee fraaie sets: 3-6 en 4-6. Tweede reekshoofd en nummer tien op de ATP-ranking Auger-Aliassime streed voor zijn derde ATPtitel van het jaar in de finale van de European Open in een bomvolle Lotto Arena. De Amerikaan Korda kon zijn eerste ATP-titel van het jaar winnen. Beide 22-jarige spelers stonden voor de derde keer tegenover elkaar. In de onderlinge confrontaties stond het 1-1 gelijk. In de eerste set was het servicespel van beide tennistoppers vrijwel onberispelijk en gaven ze elkaar geen breakkansen. In het zesde game liet Korda ging Auger-Aliassime met een subliem dropshot naar zijn eerste breakpunt en het was meteen het goede. De Canadees diepte de voorsprong uit tot 2-5 en kreeg zelfs een eerste setbal op Korda’s opslag. De Amerikaan werkte het setpunt weg maar één game later klaarde Auger-Aliassime de klus op zijn eigen opslag.

 

Met opnieuw een mooi dropshot won de Canadees de eerste set met 6-3. Na de eerste set kreeg Korda blessurebehandeling, maar hij bleef tot het uiterste gaan. Hij knokte zich naar twee breakballen. Auger-Aliassime werkte de breakpunten weg met opnieuw een sterke opslag en benutte in de volgende game wel een breakbal. Bij een 4-5 voorsprong kon het tweede reekshoofd serveren voor de match. De Canadees hield het hoofd koel, maakte het gemakkelijk af op zijn opslag en kroonde zich zo met 3-6 en 4-6 tot de winnaar van de zevende editie van de European Open. Het is de derde ATP-titel voor Auger-Aliassime. Eerder dit jaar won hij al het ATP- tornooi van Rotterdam en dat van Firenze. Het Nederlandse duo Tallon Griekspoor (ATP D-684) en Botic van de Zandschulp (ATP D-216) had eerder op de dag het dubbeltoernooi gewonnen tegen het Indisch-Nederlandse team Rohan Bopanna (ATP D-20) en Matwe Middelkoop (ATP D-25). In het tweede game versierde het Indisch/Nederlandse duo al een break.

 

Middelkoop en Bopanna hielden hun voorsprong vast en grepen de eerste set met 3-6. Het Nederlandse tweetal knokte terug en ging in het achtste game van de tweede set door de service van Middelkoop en Bopanna. Van de Zandschulp en Griekspoor verzilverden hun tweede setbal en brachten de bordjes weer in evenwicht met 6-3 setwinst. In de supertiebreak in de derde set klom het duo van de Zandschulp en Griekspoor op een 9-5-voorsprong. De eerste matchbal was meteen de goeie en halen zo de dubbeltitel binnen. Deze eindzege in Antwerpen is hun eerste dubbeltitel samen. Kristoff Puelinckx, Founder&CEO Tennium: “We breken dit jaar alle records met de toeschouwersaantallen, in totaal verkochten we ruim 28 000 tickets. Al vanaf het begin van de week kwam een pak volk opdagen. Het viel op dat de ticketverkoop vooral boomde net voor het tornooi.

Dutch Tallon Griekspoor, Dutch Botic Van de Zandschulp, Dutch Matwe Middelkoop and Indian Rohan Bopanna pictured with their trophy after the men’s doubles final match between Dutch pair Griekspoor – Van de Zandschulp and Indian-Dutch pair Bopanna – Middelkoop, at the European Open Tennis ATP tournament, in Antwerp, Sunday 23 October 2022. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

We hebben ook nu weer veel felicitaties gekregen van stad Antwerpen, de Vlaamse en federale overheid, sponsors en tal van anderen over de organisatie. Ik wil hen bedanken voor de vlotte samenwerking. Ook de spelers gaven heel positieve feedback. Heel wat spelers hebben ook de stad bezocht en bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan Chocolate Nation. Ik wil ook Dick, Ilse en hun volledige team feliciteren voor de organisatie.” Dick Norman, Tornooidirecteur European Open: “Ik ben een erg tevreden tornooidirecteur. We zijn er opnieuw in geslaagd een mooie deelnemerslijst samen te stellen, een mix van jong talent en ervaren spelers.

Dutch Tallon Griekspoor and Dutch Botic Van de Zandschulp pictured with the winners trophy after the men’s doubles final match between Dutch pair Griekspoor – Van de Zandschulp and Indian-Dutch pair Bopanna – Middelkoop, at the European Open Tennis ATP tournament, in Antwerp, Sunday 23 October 2022. BELGA PHOTO DAVID PINTENS

En ook nieuwe namen, denk maar aan Gilles-Arnaud Bailly, een 17-jarige Belg die hier heel goed gespeeld heeft. We hebben heel wat spannende en schitterende wedstrijden gezien. Al vanaf de eerste dag was er veel komen opdagen in de Lotto Arena. Toptienspeler Félix Auger-Aliassime is een fantastische eindwinnaar van de European Open 2022. We kijken al uit naar de editie van 2023, waar de voorbereidingen al voor zijn begonnen.” Schepen voor sport Antwerpen Peter Wouters: “Game, set, match. De voorbije week hebben we andermaal gezien dat die ‘match’ er ook is tussen de European Open en de tennisstad Antwerpen. De samenwerking met Chocolate Nation inspireerde de verzamelde tennistop om heel wat lekkers uit het racket te toveren. Ook de vele toeschouwers toonden zich weer van hun beste kant en moedigden alle spelers fel aan, al was er ook een gezonde portie (Antwerps) chauvinisme bij. Goffin, Bailly, Bemelmans, Malisse en co kregen de handen enthousiast op elkaar, en bij lokale held Michaël Geerts ging de decibelmeter pas echt de hoogte in. Dat blijft naar meer smaken! Wat Sporting A betreft, mag editie nummer acht morgen al beginnen!” De Vlaamse overheid slaat via EventFlanders de handen in elkaar met stad Antwerpen om dit topevenement mogelijk te maken. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen. 

Hits: 102