Feestvierend Oxaco FC organiseert allerlaatste wedstrijd van KVV

BOECHOUT – Oxaco (Oud-leerlingen Xaveriuscollege Borgerhout) heeft de eer om de allerlaatste officiële wedstrijd van het KVV (Koninklijke Vlaamse Voetbalbond) te organiseren: de bekerfinale, die het aanstaande zondag zelf speelt tegen Stabelino. Zoals men weet verdwijnt de 110-jarige voetbalbond en zal men volgend jaar onder de koepel van Voetbal Vlaanderen uitkomen. Oxaco heeft dit weekend nog een reden om te vieren. Er is een feestprogramma uitgewerkt op Capenberg in Boechout rond haar 70-jarig bestaan.

Op 15 juli 1948 vond de officiële stichtingsvergadering van de club plaats. In 1966 werden plannen gesmeed om een jeugdafdeling op te richten. Nu telt men veertien ploegen, waarvan vijf seniorenteams en twee vrouwenelftallen. Oxaco FC zal trouwens niet ouder worden dan 71 jaar. Secretaris Jeroen De Clerck: ‘We gaan immers fusioneren met Nieuw Boechout. De twee clubbesturen vonden dat dit wenselijk was. Beiden hebben we 350 leden. De onderhandelingen zijn pas opgestart. Er dienen dus nog heel wat details te worden ingevuld. Zo is nog niet meteen duidelijk waar we gaan spelen. Enerzijds zijn er blijkbaar plannen om het Capenberg-complex uit te breiden, anderzijds loopt de concessie van Nieuw Boechout af in 2020. Wat zijn de bedoelingen van het gemeentebestuur? We weten het niet want zolang de verkiezingen niet achter de rug zijn worden er op dit gebied geen beslissingen meer genomen.’

‘Of we gelukkig zijn met het verdwijnen van de KVV? Bij elke club hoor je hetzelfde verhaal: iedereen probeert zijn eigenheid te behouden. Wij waren in ieder geval geen vragende partij. Bedoeling van de Vlaamse Overheid is om minder geld uit te delen. Er komen nieuwe regels, die moeilijker op te volgen zijn. Bonden moeten professionaliseren maar anderzijds heb je clubs nodig. Oxaco wil, net als iedereen, alleen maar mensen laten voetballen. Wordt dat moeilijker? Allicht wel want door de nieuwe structuur wordt het middenveld weggespeeld. Dat betekent niet dat alles kommer en kwel is. De elektronische administratie moet de boel een stuk vereenvoudigen.’

Voorzitter Alain Wenmaekers: ‘Een team zoals het onze (Oxaco eindigde zesde in de competitie) kan je vergelijken met een derdeprovincialer. Wij hebben er een rustig seizoen opzitten en zijn tevreden met de samenwerking met Quality Coaching uit Wilrijk, dat clubs zowel sportief als extra-sportief ondersteunt. Zo vonden we onze vorige trainer, Yannick Deckers, en ook de huidige, Dave Meersman, die zich vanaf het begin bij ons thuis voelde en spelers boven zichzelf deed uitgroeien.’ Is Oxaco niet meteen een kweekvijver voor eersteklassers, dan telde het toch spelers met enige faam. ‘Ik denk aan David Daman – die Europees speelde met Heerenveen -, Stefan Van Riel (ex-Eendracht Aalst) en Jonas De Roeck. Zijn verhaal is wel grappig. Spelers die niet kwamen trainen werden niet opgesteld. Vermits Jonas aan zijn carrière aan het werken was dat bij hem het geval. Noodgedwongen moest hij telkens op de bank starten maar na een halfuur viel hij wel in hoor.’ (EM)

*PROGRAMMA FEESTWEEKEND: VRIJDAG: 19u15 Koud en warm buffet, 20u30 Voorstelling van Warre Borgmans. ZATERDAG: 14u Familiedag met barbecue; ZONDAG: Bekerfinales: 12u Veteranen: Familia Academia – Cantincrode, 14u Vrouwen: VDP – Simikos, 16u Senioren: Oxaco – Stabelino. Meer info: info@oxacofc.

Hits: 2242