Fed Cup-kapitein Dominique Monami ontslagen en vervangen door Ivo Van Aken

De Koninklijke Belgische Tennis Bond heeft een einde gemaakt aan de samenwerking met Dominique Monami (44). Zij was sinds 28 september 2016 kapitein van het Fed Cup Team en volgde toen Ann Devries op. De samenwerking tussen Dominique en de ploeg bleek niet meer optimaal. De Belgische tennisfederatie vervangt de voormalige topspeelster door Ivo Van Aken.

Met Monami als kapitein belandde België terug bij de beste acht landen van de wereld. Vorige maand werd echter in de kwartfinales in en tegen Frankrijk met 3-2 verloren. Het is een publiek geheim dat de tennisbonzen (en de speelsters) toen niet tevreden waren met de aanpak van Monami. Het verlies tegen een verzwakt Frans team werd haar uiteindelijk fataal.

De komende ontmoeting in en tegen Italië in Genua vindt plaats op 21 en 22 april. Deze wedstrijd is voor België cruciaal. Winst is noodzakelijk om ook volgend jaar tot de wereldgroep, dus bij de acht beste landen ter wereld, te blijven behoren. Ivo Van Aken wordt éénmalig aangesteld om de ploeg te leiden als kapitein. Dit geeft de federatie de mogelijkheid om na deze ontmoeting op zoek te gaan naar een definitieve opvolger. De technische staf blijft ongewijzigd. Ivo Van Aken leidde in 2001 het Belgische team naar de enige Fed Cup-winst in de geschiedenis met een team dat bestond uit Kim Clijsters, Justine Henin, Els Callens en Laurence Courtois.

Monami was ook tornooi-directrice van de Brussels Open en de Ethias Trophy, die beiden van de kalender verdwenen, en is een mental coach. Ivo Van Aken (65) werd in 2016 voor de tweede maal technisch directeur en topsportcoördinator van Tennis Vlaanderen. Eerder was de Antwerpenaar tot 2006 al technisch directeur van de VTV. Van 2005 tot 2009 was hij ook Vlaams topsportmanager. (EM)

Pin It on Pinterest