Europese atletiekfederatie lanceert nieuwe formaat op Europese Spelen in Minsk

 ANTWERPEN – In Minsk, de gaststad voor de tweede editie van de Europese Spelen, worden van 21 tot 30 juni 2019 zo’n 4 000 atleten en nog eens 2 000 officials uit 50 Europese landen verwacht. Minsk viel in voor Nederland omdat de regering geen medewerking wou verlenen. Rusland was voorzien als vervanger, maar viel om begrijpelijke redenen – het dopingschandaal – af. Gert Van Looy, Games Manager en Rudy Lahor, Logistiek Manager van het Belgische Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) gingen er op werkbezoek.

Wit-Rusland organiseerde al veel sportevenementen, waaronder het WK ijshockey in 2014,  en kan dus rekenen op bestaande sportaccommodaties. ‘Er is een duidelijk verschil in aanpak met de eerste editie van de Europese Spelen in Bakoe. Minsk wil duurzame Spelen organiseren en kostenbesparend te werk gaan. Dat doet het onder meer door bestaande sportinfrastructuren te gebruiken waarvan sommigen wel zullen worden gerenoveerd. De grootschaligheid van de eerste editie konden maar weinig landen en steden aan. De Spelen moesten kleiner worden zodat meerdere steden het event kunnen organiseren.’ De openingsceremonie in Bakoe alleen al kostte 87 miljoen euro. Ook de keuze voor Wit-Rusland is niet onbesproken.  Zo worden de mensenrechten er massaal geschonden.

De Europese atletiekfederatie lanceert tijdens de Europese Spelen in Minsk een volledig nieuw wedstrijdformat. Gemengde teams van dertig landen, waaronder België, gaan gedurende vijf dagen op tien onderdelen met elkaar in competitie. De wedstrijden duren niet langer dan twee uur per dag en er is sprake van een knock-outsysteem, dat eindigt in een finale. Slotstuk vormt een achtervolging in estafettevorm, genaamd ‘The Hunt’. De Europese federatie wil zo de atletieksport aantrekkelijker maken voor de toeschouwers. De disciplines zijn 100 meter, 110 meter mannen en 100 meter horden vrouwen, 4×400 meter, verspringen, hoogspringen en speerwerpen. Er wordt ook gedacht aan een mini-meerkamp.

Het Atletendorp wordt gehuisvest in een universiteitscomplex. Atleten zullen verblijven in bestaande studentenflats en eten in de studentenaccommodatie van de universiteit van Minsk. ‘In vergelijking tot Bakoe zullen atleten en begeleiders over heel wat minder ruimte beschikken. Daar sliepen de atleten in nieuwe gebouwen met appartementen met drie of vier slaapkamers en zes of acht bedden. Slaapkamers varieerden in grootte van 19,6 tot 40,6 vierkante meter.’ De Europese Spelen zijn belangrijk omdat atleten er in bepaalde sporten een rechtstreekse kwalificatie kunnen afdwingen of ranking-punten halen voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Dat kan in atletiek, badminton, boogschieten, boksen, judo, kano sprint, karate, schieten, tafeltennis en wielrennen: tien van de vijftien sporten die in Minsk op het programma staan. ‘De competitie belooft van een hoogstaand niveau te zijn in de meeste sporten. In atletiek komt Minsk met een nieuw competitieformat waarvan de impact moeilijk is in te schatten. Welke atleten zullen er willen meedoen? Zal de media geïnteresseerd zijn? Dit zijn de vragen die we ons stellen. We weten ook niet hoe de Atletiekfederatie (IAAF) ertegenover staat.’ Voorzitter Sebastian Coe ziet het wel zitten. ‘We waren dringend aan veranderingen toe die een hoger showelement brachten. Alleen zo blijft atletiek relevant voor de volgende generaties.’ De Europese Spelen worden om de vier jaar georganiseerd in het jaar voor de Olympische Zomerspelen. (EM)