En nu kunnen de Rode Duivels echt met vakantie

HEIZEL – Stel het je even voor: je ligt gezellig op het strand, cocktail en gezinnetje bij de hand en je wordt opgeroepen om nog vier keer 45 minuten  op te draven tegen Kazachstan en Schotland. Zeg nu zelf:  dan heb je toch echt veel zin om tegen Roberto Martinez te zeggen: ‘Sorry boss maar mijn lies doet pijn.’ De Rode Duivels hoefden echt niet plankgas te gaan om beide opdrachten tot een goed einde te brengen en telkens met 3-0 te winnen. Zoals voorspeld waren ook de Schotten nauwelijks een partij voor de Belgen.

De bondscoach wijzigde zijn team op twee plaatsen: Meunier verving Castagne en Tielemans nam de plaats in van Mertens. Na amper twee minuten geraakte Meunier al geblesseerd. Een vroege vervanging leek eraan te komen maar de Luxemburger haalde het einde van de wedstrijd. De thuisploeg nam van bij de aftrap het heft in handen maar het was wachten tot het tweede kwartier vooraleer de eerste kansen zich aandienden. Voordien toonde De Bruyne zich bijzonder bedrijvig doch de afwerking liet te wensen over. Kevin moest wachten tot de allerlaatste minuut. Pas dan zijn hij een poging succesvol afgerond. Op dat moment had het allemaal weinig belang. Er stond immers al een 2-0 stand op het bord. De Bruyne was niet de enige die kansen kreeg. Ook Witsel (kopbal) en Lukaku (die zichzelf in een knoop wrong) vonden doelman Marshall op hun weg. Toch bereikte de thuisploeg de rust met een voorsprong. Lukaku kopte een voorzet van Eden Hazard binnen.

Bij de Schotten hadden alleen de supporters er zin in. Voor de aftrap maakten de 4 000 meegereisde fans er een feestje van in de buurt van het Koning Boudewijnstadion. Zoals gewoonlijk gebeurde dat met het nodige lawaai en flink wat alcoholische dranken maar zonder geweld. Bondscoach Clarke liet zelfs een aantal van zijn sterkhouders op de bank of in de tribune. Het toont aan dat de Schotten niet echt geloofden in hun winstkansen.

Na de pauze ging het éénrichtingsverkeer  verder. De eerste mogelijkheid was opnieuw voor Lukaku (naast), de tweede voor De Bruyne, wiens vrije trap onschadelijk werd gemaakt door Marshall.  Het was slechts uitgesteld. Kevin schoot voor de zoveelste maal op doel – het aantal pogingen bedroeg 25 tegen 5 -, opnieuw ging de doelman van Hull City goed plat maar Lukaku stond op de juiste plek. Na een nieuwe poging van de United-spits (voorlangs) en een actie van Hazard (ook naast) gingen de Duivels op de rem staan. Courtois moest zowaar twee keer de handen uit de mouwen  steken waarna De Bruyne met een afstandsschot nog maar eens Marshall de gelegenheid gaf om de show te stelen. Op de 90ste minuut kreeg De Bruyne eindelijk waar hij al lang naar op zoek was: een doelpunt.

De beste spelers van ons land kunnen dus aan het tweede deel van hun vakantie beginnen. Hazard wacht donderdag een feestelijke intocht in Madrid, waar zomaar eventjes 70 000 toeschouwers worden verwacht en Martinez reist naar het Italië voor het EK U21 waar hij de wedstrijden van de Jonge Duivels tegen Polen en Spanje gaat bekijken.

‘HET DOET PIJN WANNEER IK LUKAKU NIET ZIE GENIETEN’

‘De Schoten verdedigen sterk en proberen dan via hun snelle aanvallers de tegenaanval op te zetten. Tegen zulke tegenstanders moet je heel de tijd geconcentreerd blijven’, zei de bondscoach die binnenkort vader wordt. ‘Eén misstap kan fataal zijn want dan krijgt de wedstrijd een heel ander beeld en riskeer je om op achterstand te komen. Daarom was ik ook zo blij dat we nog voor de rust op voorsprong kwamen. Vanaf dat moment heb ik echt genoten van mijn team. Ze hebben het karwei afgemaakt op een zeer professionele manier. In de 57 ste minuut (bij het tweede doelpunt) zag ik zeven spelers opduiken voor het Schotse doel. Dat bewijst dat iedereen er is voor gegaan. Stuk voor stuk hebben ze allemaal hun bijdrage geleverd. De Bruyne heeft hard gewerkt. Zijn inbreng kan niet worden onderschat. Wat me nog het meest pleziert is de vooruitgang van Thorgan Hazard. Ik weet nog hoe hij debuteerde tegen Spanje. Dat was niet echt overtuigend. Maar sindsdien is hij alleen maar gegroeid. Vandaag kan je niet meer om hem heen kijken.’

‘Meunier en Castagne tonen dat ze allebei rijp zijn om in de basis te starten. Van zulke positieve selectieproblemen kan je als trainer alleen maar dromen. Op het middenveld waren Tielemans en Witsel complementair maar ach, ik zou iedereen kunnen opnoemen. ‘ Op verzoek van de journalisten had hij nog een speciaal woordje van lof voor Romelu Lukaku. ‘Hij is de meest standvastige speler van de laatste jaren. Aan de bal is hij zeer gedisciplineerd. Pas op. Ik kan alleen over de Lukaku van de nationale ploeg spreken. Het doet me vaak pijn wanneer ik zie dat hij bij zijn eigen team niet altijd staat te genieten.’

Ook de Schotse trainer, Steve Clarke, heeft nog ooit samengewerkt met Lukaku bij West Bromwich. ‘Hij heeft zich daarnet komen verontschuldigen omdat hij tweemaal tegen ons scoorde. Romelu is een sterke jongen, die zich nog elke dag blijft ontwikkelen. Dat is leuk om zien.’ En over de wedstrijd: ‘Dit was een bijzonder moeilijk match maar mijn spelers hebben het er behoorlijk van afgebracht en verdienden niet om met 3-0 te verliezen, temeer daar het tweede doelpunt vanuit buitenspelpositie werd  gescoord. We kregen de kans om er 2-1 van te maken maar jammer genoeg lukte dat niet. Ik zag tijdens de voorbije tien dagen een groep waarvan de jongens wilden vechten voor elkaar en voor hun land. Vergeet niet dat we vandaag tegen de beste ploeg van de wereld speelden.’

Thorgan Hazard speelde een onberispelijke partij. ‘We hebben alles gegeven. Nu wacht me één maand vakantie. Dat is niet min maar het seizoen heeft ook lang geduurd. 3-0 was wat weinig. We hadden nog meer kunnen scoren maar vooral voor de rust ging het niet altijd even makkelijk en waren we niet altijd geconcentreerd voor het doel. Uiteindelijk zorgde Thibaut ervoor dat de nul achteraan op het bord bleef en ook dat is niet  onbelangrijk.

Kevin De Bruyne was tevreden over de gehele campagne van de nationale ploeg dit jaar. ‘We hebben bewezen dat we genoeg spelers hebben die met elkaar kunnen samenspelen. Natuurlijk lukt dat de ene keer beter dan de andere. We wisten dat we tegen Schotland geduld moesten hebben maar aangezien het onze laatste wedstrijd van het seizoen was slaagden we daar ook in.’ Ook Axel Witsel gaf toe dat het voor de rust beter kon. ‘We zijn echter geduldig gebleven en gingen er tijdens de tweede helft voluit tegenaan. Op vijf minuten voor het einde stonden vijf spelers achter de bal. Dat bewijst dat iedereen absoluut de nul wou houden. We zijn er nog niet. We mogen de wedstrijd tegen Zwitserland, waarin we een 2-0 voorsprong prijsgaven, niet vergeten. Dat moet een les zijn. De coach deed er goed aan om ons eerst twee weken vakantie te gunnen en ons dan pas samen te roepen. Het was een lang seizoen maar het volgende wordt nog zwaarder met het EK dat ons wacht.’

© EDWIN MARIËN