Elke zaterdag krijgen kleuters van twee tot vijf ‘voetbaltraining’ in Edegem

EDEGEM – Voetjebal is een speel- en leerconcept voor kinderen van twee tot en met vijf jaar. Kleuters en peuters maken voor het eerst op een gestructureerde manier kennis met een bal, samen met papa of mama. De nadruk ligt uiteraard op spel en plezier. Vele basale ontwikkelingsgebieden worden tijdens de trainingen aangesproken. Op een speelse manier leren de kinderen onder meer kleuren benoemen, synchroon tellen en symbolen herkennen.

Al het gebruikte materiaal is speciaal ontworpen voor kinderen en de vrolijke muziek stimuleert de ontwikkeling van de coördinatie. Doel van iedere oefening is het bevorderen van de motoriek, maar nog belangrijker is het om plezier te hebben. Voetbaljebal is zo’n succes dat het al op twintig locaties wordt beoefend. Hangar 44 op Fort 5 aan de Rogier Van der Weydenstraat in Edegem is er één van. Daar is het een onderdeel van de Kickoff-voetbalschool. We spraken er met jeugdtrainer Wesley Smets.

‘Wij waren er vanaf het begin bij. Het concept is ontwerpen door Wouter van Brucken Fock, een jeugdcoach die zowel bij Ajax als Feyenoord aan het werk was. Nadien is het naar ons land overgewaaid, meer bepaald richting Gent, waar Raf Caubergh er zich over heeft ontfermd. Wij zijn begonnen in de Notelaarstraat in Hoboken maar daar moesten wij huur betalen. Daarom gingen we op zoek naar een nieuwe locatie. Die hebben we hier gevonden in Edegem waar de gemeente ons een concessie gaf voor vijftien jaar. Men heeft een multi-functioneel kunstgrastapijt aangelegd, dat ook onder meer kan worden gebruikt om er basket of hockey op te spelen.’

‘Kinderen leren hier heel veel bij. Voetbal is daarbij maar een onderdeel. Sommigen zijn als vierjarige rijp om bij echte voetbalclub aan te sluiten, anderen houden het bij bewegen, kleuren ontdekken en leren tellen. Het is eigenlijk de bedoeling dat het speelse van de sport wordt vermengd met het schoolse. Kinderen leren hier hun motorische vaardigheden tenvolle te benutten. Er is telkens één begeleider die alle oefeningen voordoet. Elke ‘speler’ dient te worden vergezeld van een ouder. Dat is nodig want anders gaat zo’n kind al weleens lopen. We zijn begonnen met één sessie maar ondertussen zitten we aan drie. Dat betekent dat hier elke zaterdagochtend 30 kinderen rondlopen. Bovendien zijn er nog eens evenveel op een wachtlijst waardoor we – samen met de gemeente –op zoek zijn naar een extra locatie.’

 

Wesley Smets – ooit jeugdtrainer bij Gent, Waasland-Beveren en Temse – startte zijn voetbalschool vier jaar geleden in Beveren. ‘Laat ons zeggen dat het een uit de hand gelopen hobby is geworden’, zegt de man, die in het dagelijkse leven magazijnier is. ‘Ik richtte de voetbalschool op met Frederik De Weerdt en Ward Callens, die nog woordvoerder was bij Beerschot, Waasland-Beveren en nu de wielerploeg Verandas Willems.’ De trainingen voetbaljebal worden gegeven door Charlotte De Cock, die zelf voetbalt en studeert voor kleuterleerkracht. Naast de vestiging in Edegem zijn er filialen in Achel, As, Borgloon, Dilsen-Stokkem, Essen, Genk, Gent, Hasselt, Houthalen-Helchteren, Kortessem, Lommel, Mechelen, Olen, Roeselare, Ronse, Schilde, Temse, Tessenderlo en Zulte. Het inschrijvingsgeld bedraagt 35 euro en nadien betaalt men zes euro per les van 45 minuten. (EM)

*Meer info via voetbaljebal@hotmail.com of 0478 63 42 18.

Tekst: Edwin Mariënhttps://sportindekijker.be/2018/maart2018/kleutervoetbal/

Foto: Marc Demartin