Elise Mertens en Alison Van Uytvanck voeren Fed Cup-team aan tegen Italië

Het selectiecomité van de Koninklijke Belgische Tennisbond heeft het team  bekendgemaakt voor de Fed Cup ontmoeting Italië – België, die plaatsvindt op  zaterdag 21 en zondag 22 april in Genua. Het bestaat uit Elise Mertens (WTA 20), Alison Van Uytvanck (WTA 51), Kirsten Flipkens (WTA 74) en Ysaline Bonaventure (WTA 133). Inzet van het duel is het behoud in de Wereldgroep.

Kapitein Ivo Van Aken koos voor dezelfde vier die in februari met 3-2 verloren tegen Frankrijk. Ook nu ontbreekt Yanina Wickmayer (WTA 106) dus. Van Aken is interim-kapitein na het ontslag van Domique Monami, die niet langer werd aanvaard door de speelsters. Italië won deze winter tegen Spanje met 3-2.

Van Aken: ‘Ik ben heel blij dat onze sterkste speelsters bereid zijn om de Belgische kleuren in Italië te verdedigen. Ik heb alle vertrouwen in hen. Ze spelen op een hoog niveau, hebben veel ervaring en de goesting ontbreekt zeker niet. Samen met de volledige staf zal ik er alles aan doen om de speelsters zo goed mogelijk te ondersteunen zodat het Belgische Fed Cup team volgend jaar opnieuw kan aantreden in de Wereldgroep.’ De Belgische meisjes behaalden één keer de trofee: in 2001. Ook toen werden zij gecoacht door de Antwerpenaar.

Italië is het zwart beest van België in de Fed Cup. Beide teams speelden zeven keer tegen elkaar. Telkens verloren onze meisjes. Het laatste onderlinge duel werd afgewerkt in 2006. Toen won Italië met 2-3. Hun beste speelsters, Camillia Giorgio (WTA 59) en Francesca Schiavone (WTA 96) passen voor de Fed Cup. Het team wordt wellicht aangevoerd door Sara Errani (WTA 96). In 2012 verloor zij de finale van Roland Garros tegen Maria Sharapova. Ooit stond ze vijfde op de wereldranglijst. Errani dubbelt aan de zijde van Roberta Vinci, maar vormde ook al een team met Flipkens. Vorig jaar werd ze nog twee jaar geschorst wegens dopinggebruik, een milde straf omdat haar argument – dat ze zonder het te weten medicatie van haar moeder had ingenomen – werd aanvaard.

Er wordt gespeeld op gravel, de geliefkoosde ondergrond van beide landen. Het is trouwens exact vijf jaar geleden dat de Belgen nog thuisvoordeel hadden. (EM)