Elf sportdisciplines strijden om extra plekje op Paralympics van Parijs 2024

ANTWERPEN – IPC-voorzitter Andrew Parsons heeft in een interview aangekondigd dat het paralympische programma van Parijs 2024 één of twee sporten meer zal tellen dan de 22 die men in Tokyo zal beoefenen. De opvolger van Phil Craven heeft echter niets prijsgegeven over de aard van deze sporten, die pas in januari 2019 worden bekendgemaakt. Niet minder dan elf sporttakken of –disciplines hebben hun kandidatuur gesteld.

In Tokyo 2020 zullen badminton en taekwondo voor het eerst worden beoefend, terwijl kano en triatlon opnieuw op de kalender komen. Ook in Rio stonden ze al op het programma. De bonden die hun kandidatuur hebben gesteld voor Parijs zijn de federatie van CP-voetbal, de federatie van Powerstoel-voetbal, de Golfbond, de Surfbond, de arm-worstelfederatie, de karatefederatie, de World Para Dance Sport-federatie en de zeilfederatie. De internationale rolstoelbasketbalbond zou graag de 3×3 discipline lanceren, de taekwondofederatie lobbyt voor Poomsae en de Para taekwondobond schuift Para-val naar voor.

In Frankrijk ontmoette Andrew Parsons de Franse eerste minister Edouard Philippe en Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs. Hij was, naar eigen zeggen, erg verheugd en vol vertrouwen over het project van het organisatieteam. Wat de mogelijke budgetontsporingen betreft die in sommige verslagen worden aangestipt, heeft de voorzitter meegedeeld dat hij met het OCOG (Organisation Committees for the Olympic Games) en het IOC (Internatiionaal Olympisch Comité) zal samenwerken om de kosten te drukken. (EM)