Eléonor Sana grijpt net naast het podium op de Super-G

Eléonor en Chloé Sana zijn zondag vierde geëindigd op de Super-G voor slechtzienden op de Paralympics in Zuid-Korea. De twee zussen behaalden een dag eerder nog brons op de afdaling.

In de afdaling op zaterdag kwam de Britse Menna Fitzpatrick, een podium-kandidaat, ten val. Een dag later kon ze zich wel op het podium hijsen. Ze werd derde en nam dus in feite de plaats in van Eléonor Sana. De nummers één en twee waren immers dezelfde als één dag eerder: de Slovaakse Henrieta Farkasova behaalde goud en het zilver ging naar Minnie Knight. Er waren elf deelneemsters. Eléonor Sana en haar gidsende zus Chloe behaalden een tijd van 1. 36.00, bijna zes seconden trager dan de winnares. De twee zusjes krijgen nu een dag rust en zullen dinsdag opnieuw aantreden, dit keer in de Combiné.
Eléonor en Chloé wisten na afloop niet of ze nu moesten blij zijn met de vierde plaats of treuren omdat ze naast het podium grepen. Eléonor: ‘We hadden een goede warming-up, dus we verwachtten een betere tijd, maar we zijn tot het uiterste gegaan. Gezien onze kloof met de bronzen medaillewinnares kunnen we leven met deze vierde plek. Meer zat er dit keer niet in. We zijn opnieuw erg blij. Een vierde plaats op de Spelen is nog steeds bijzonder goed.’
Chloé: ‘Gisteren hebben we ons doel bereikt door die bronzen medaille op de afdaling. Vandaag hadden we graag een seconde sneller geskied maar de piste lag er niet erg goed bij. We hebben alles gegeven wat we konden.’ Onze landgenoten namen een denderende start en realiseerden zelfs de snelste tussentijd. In het tweede gedeelte ging het echter te traag. Er wachten hen nog drie nummers: de combiné, de slalom en de reuzenslalom. Medaillekansen hebben ze in principe echter niet meer. ‘ Dit zijn disciplines die we niet echt leuk vinden, dus verwacht van ons dan ook geen prestaties. Uiteraard zullen we ons naar behoren voorbereiden en het beste van onszelf geven.’
De meeste aandacht vandaag ging naar Dan Cnossen (37), een voormalige oorlogsveteraan uit Afghanistan. Hij is de eerste ‘Navy-soldaat’, met een dubbele amputatie, die goud behaalt op de paralympics. Cnossen had in de 7,5 kilometer biatlon een voorsprong van meer dan tien seconden op zijn naaste concurrent.

In september 2009 was hij commandant in het Amerikaanse leger in Afghanistan. Hij werd zwaargewond toen hij op een landmijn trapte. Hij belandde gedurende negen dagen in een coma. Toen hij ontwaakte stelde hij vast dat men zijn beide benen had geamputeerd tot boven zijn knieën. Hij leerde wandelen met protheses en kon aantreden tijdens de paralympics in Sotchi, waar hij werd geëerd door Michelle Obama niettegenstaande hij er op een veertiende plaats eindigde. ‘Vier jaar geleden was ik teveel onder de indruk van de omstandigheden. Dit keer heb ik me enkel en alleen gefocust op mijn wedstrijd. Ik was zodanig geconcentreerd dat ik er geen enkel idee van had op welke plaats ik was geëindigd, laat staan dat ik wist dat ik goud had behaald.’ De voormalige First Lady was dan ook de eerste om een tweet de wereld in te sturen na het exploot van haar landgenoot. ‘Ik zal mijn ontmoeting met Dan nooit vergeten. Ondanks zijn zware handicap heeft hij de voorbije vier jaar gevochten als een leeuw’, luidde het.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JOËLLE VERBEECK IN PYEONGCHANG