Eléonor Sana, Belgische vlaggendraagster, gaat vannacht al aan de slag

Eléonor Sana droeg vanavond fier de Belgische vlag tijdens de Openingsceremonie van de Paralympics in Pyeongchang. Misschien geen ideale voorbereiding op haar eerste wedstrijd die vannacht om 1u30 Belgische tijd plaatsvindt. De afdaling voor slechtzienden wordt meteen het openingsnummer van deze paralympics en is rechtstreeks te bekijken op France 2. Sana wordt aanzien als een mogelijk medaillewinnaar.

De openingsceremonie werd gekenmerkt door een duizelingwekkend lichtspel en vuurwerk. Bovendien gingen trommelaars aan de slag en waren er op K-pop geïnspireerde uitvoeringen. De delegaties van Noord- en Zuid-Korea liepen dit keer niet samen in de landenparade. Bij de Olympische Winterspelen was dat wel het geval.

https://sportindekijker.be/2018/Paralympic_Games/openingceremonie/

 

Tijdens zijn openingstoespraak had IPC-voorzitter Andrew Parsons het over de groei van de Spelen en hun impact op levens over de hele wereld. ’70 jaar geleden gaf Sir Ludwig Guttmann miljoenen mensen hoop door sportmogelijkheden te creëren voor mensen met een beperking.’ Guttmann was een neuroloog die als grondlegger van de Paralympische beweging wordt beschouwd. Als Jood vluchtte hij vanuit Nazi-Duitsland naar Groot-Brittannië. Daar gebruikte hij sport als onderdeel van zijn werk voor de rehabilitatie van gewonde veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Hij organiseerde de Stoke Mandeville Games in 1948, de voorloper van de Paralympics. Parsons: ‘Vandaag is zijn droom sterker dan ooit. Paralympische sport verandert niet alleen levens, maar ook de wereld.’ Aan de spelen nemen 570 atleten deel uit 49 landen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JOËLLE VERBEECK IN PYEONGCHANG