Eléonor Sana als eerste atlete geplaatst voor PyeongChang 2018

De slechtziende skiester Eléonor Sana, op de piste gegidst door haar zus Chloé, is geselecteerd voor de Paralympische winterspelen, die van 9 tot 18 maart 2018 doorgaan in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Ze is de eerste atlete die officieel in de selectie van het PyeongChang 2018 Paralympic Team Belgium is opgenomen.


Eléonor Sana (20) is geboren met een retinoblastoom die haar grotendeels blind maakte. Ze deed lange tijd aan gymnastiek, alvorens de weg naar het alpijns skiën voor personen met een visuele handicap te vinden. Haar zus Chloé (22) is haar voorskiër/gids en skiet enkele meters voor haar uit. Ze draagt fluorescerende kledij en is via een communicatiesysteem in contact met haar zus.

Het duo behoort tot de besten ter wereld. De zusjes Sana zijn vooral sterk in de snelheidsnummers en behaalden eerder dit jaar een zilveren (Super G) en bronzen medaille (Afdaling) op de World Para Alpine Skiing Championships in Tarvisio. Een allereerste vrouwelijke medaille voor ons land behalen op de Paralympische winterspelen is uiteraard de droom van Eléonor en Chloé.

De zusjes, gesteund door de Waalse g-sportfederatie Ligue Handisport Francophone, zijn woonachtig te Court-Saint-Etienne. Tussen de vele competities door trainen ze een groot deel van het jaar in het Franse Tignes.

De Paralympische winterspelen van PyeongChang gaan door van 9 tot 18 maart 2018. Het Alpijns Skiën is één van de 6 sporten op het programma.

Hits: 150