Vier landgenoten nemen deel aan het Europees kampioenschap boccia in Povoa

De Europese kampioenschappen boccia vinden van 28 oktober tot 2 november plaats in het Portugese Povóa.

Vier Belgen nemen deel:

  • Pieter Cilissen – Sint Pieters Woluwe – Parantee-Psylos – Club : Wapper – Klasse BC3 – Individual & pair
  • Julie Lamberechts – Lokeren – Parantee-Psylos – Club : MGJ Sport – Klasse BC3 – Individual & pair
  • Kenneth Verwimp – Westerlo – Parantee-Psylos – Club: IE – Sport – Klasse BC3 – Individual & pair
  • Francis Rombouts – Tielen – Parantee-Psylos – Club : IE – Sport – Klasse BC2 –
    Individua
    l

http://euroboccia2017.pcand.pt/

ANTWERPEN – De Europese kampioenschappen boccia vinden van zaterdag 28 oktober tot donderdag 2 november plaats in het Portugese Povóa. Er nemen vier landgenoten aan deel. 22 landen schreven atleten in. De Belgen zullen zowel individueel als in pair (twee spelers plus een reserve) aantreden. In 2015 veroverde het pair BC3 nog de Europese titel. Begin deze maand toonden ze alvast hun goede vorm door een vierde plaats te bemachtigen op de World Open in Bangkok.

Boccia is een sport van Grieks-Romeinse herkomst die op het programma staat van de Paralympische Spelen en dit sinds 1984. Een vroege vorm van deze tak van sport stamt al van oude Griekse balspellen. Dit heeft zich later ontwikkeld tot onder andere petanque, Bowls, Bocce, jeu de boules en Boccia. Boccia is een van de weinige sporten die geen olympische tegenhanger heeft. Boccia wordt gespeeld met dertien lederen ballen: zes rode, zes blauwe en één witte, hetzij zes ballen per speler en één doelbal, de ‘jack’. Het is de bedoeling de ballen zo dicht mogelijk bij de ‘jack’ te gooien of rollen.

Boccia wordt binnen gespeeld op een lang, smal terrein (12,5 op 6 meter) dat wordt verdeeld  in zes werpvakken. De mannen en vrouwen nemen het individueel, in pair (twee tegen twee met reserve) of in team (drie tegen drie ) tegen elkaar op. Individuele wedstrijden en wedstrijden in pair bestaan uit vier ends, wedstrijden in team uit zes ends. Deze sport wordt enkel beoefend door atleten met een ernstige beperking, een schedeltrauma, hersenverlamming,… De atleten spelen in een rolstoel en mogen, naargelang van de classificatie, gebruik maken van een helling en zich laten bijstaan door een sport-assistent die met zijn rug naar het speelveld gekeerd zit.

Op het circuit worden de atleten ingedeeld in vier categorieën, naargelang hun graad van motoriek: BC 1: ernstige beperking aan de bovenste ledematen, klasse met assistent, BC 2: matige beperking aan de bovenste ledematen, klasse zonder assistent, BC 3: zeer ernstige beperking, klasse met assistent en helling en BC 4: ernstige of matige beperking aan de bovenste ledematen (bijvoorbeeld tetraplegie of amputatie).

In Vlaanderen zijn er tien clubs waar boccia wordt beoefend. Naast de nationale en Vlaamse competitie worden ook recreatieve tornooien georganiseerd, zoals interclubs en een scholencompetitie. In de provincie Antwerpen kan men terecht bij IE vzw – Sport uit Herentals, MGJ Sport vzw uit Brasschaat, Spinnaker vzw uit Antwerpen (Luchtbal) en Wapper vzw uit Wommelgem.

De wedstrijden op het Europees kampioenschap worden gestreamd via www.euroboccia2017.pcand.pt. (EM)

Wat is Boccia

Deze sport van Grieks-Romeinse herkomst vertoont gelijkenissen met petanque. Boccia wordt sinds de Paralympische Spelen van 1984 erkend als paralympische discipline.

Dit is een van de weinige sporten die geen olympische tegenhanger heeft. Boccia wordt gespeeld met 13 lederen ballen, 6 rode, 6 blauwe en 1 witte. Hetzij 6 ballen per speler en 1 doelbal, de ‘jack’. Het is de bedoeling de ballen zo dicht mogelijk bij de ‘jack’ te gooien of rollen.

Boccia wordt binnen gespeeld op een lang, smal terrein (12,5 m x 6 m) dat verdeeld wordt in 6 werpvakken. De mannen en vrouwen nemen het individueel, in pair (2 tegen 2 met reserve) of in team (3 tegen 3) tegen elkaar op. Individuele wedstrijden en wedstrijden in pair bestaan uit 4 ends, wedstrijden in team uit 6 ends.

Deze sport wordt enkel beoefend door atleten met een ernstige beperking, een schedeltrauma, hersenverlamming, … De atleten spelen in een rolstoel en mogen, naargelang van de classificatie, gebruik maken van een helling en zich laten bijstaan door een sportassistent die met zijn rug naar het speelveld gekeerd zit.

Het Belgisch boccia kan rekenen op sterke vertegenwoordigers op internationaal niveau. Tijdens de Paralympische Spelen van Londen in 2012 won ons land een bronzen medaille met het pair (twee spelers en een reservespeler) klasse BC3. Ons land werd in dezelfde competitie ook Europees kampioen in 2015.

Ter herinnering, boccia is een sport die op het programma staat van de Paralympische Spelen. Deze sport vertoont gelijkenissen met petanque

 

Pin It on Pinterest