Eerste vier Belgische atleten zijn onderweg naar Pyeongchang

De Belgische atleten vertrekken druppelsgewijs naar Pyeongchang. Het BOIC voorzag drie ‘vertrekdata’ maar de helft van de deelnemers verkiest om op eigen kracht naar Zuid-Korea af te reizen. Vandaag namen snelschaatser Bart Swings, shorttrackers Jens Almey en Ward Pétré en skeleton-atlete Kim Meylemans om even voor vier uur in Brussel Zuid de trein richting Parijs. Om 21 uur stijgen ze op de luchthaven van Charles De Gaulle op richting Seoel waar ze zullen landen om 15u55 plaatselijke tijd (7u55 bij ons). Nadien wacht hen dan nog een tocht naar hun uiteindelijke bestemming.

Bart Swings, één van de Belgische medaillekandidaten, heeft er een goed oog in. ‘Mijn beslissing om samen met de Noren te trainen is de juiste geweest. Het begin van mijn seizoen was niet geslaagd maar dat kwam omdat ik ziek was. Deze Spelen moeten het hoogtepunt van mijn carrière worden. Hier heb ik – ondanks het feit dat ik er ook al in Sotchi bij was – acht jaar naartoe geleefd. Ik voel dat ik in conditie ben. Vroeger behoorde ik tot de top in het skeeleren. Ook al ging het toen nog niet om een Olympische sport, toch heb ik daar voldoende ervaring opgedaan om zonder stress naar de grote wedstrijden toe te leven. Mijn kansen op een medaille zijn gestegen nu Dennis Yuskov thuis moet blijven. Uiteraard zullen de Nederlanders weer met een pak eremetaal gaan lopen. Ik kan alleen maar hopen dat ze, net zoals in Sotchi, onder de verwachtingen blijven.’ Voor Swings worden het lange Spelen. Zijn eerste wedstrijd – de 5 000 meter – staat op 11 februari geprogrammeerd, zijn laatste – de massarun, die voor het eerst op het programma prijkt en waarin Swings het meeste kans maakt op een podiumplaats – op 24 februari. ‘Het zal er dus op aan komen om een hele tijd gefocust te blijven. Ondertussen heb ik wel genoeg ervaring opgedaan om te weten op welke manier ik tot rust kan komen. Mijn resultaten van dit seizoen laten het misschien niet uitschijnen, maar ik ben een betere schaatser dan vier jaar geleden. De baan ken ik. Ze is trouwens van hetzelfde type als die in Calgary, waar ik al vaak aan het werk was.’ Swings wordt 27 op 12 februari. De dag voor en na zijn verjaardag komt hij in actie. ‘Uiteraard wil ik mezelf een medaille als verjaardagscadeau schenken.’

Gesprek met Meylemans kim
Gesprek met Meylemans kim

Kim Meylemans (21) is ook niet echt kansloos. ‘In het skeleton – voor de leken: je neemt plaats met je buik op een slee en glijdt vervolgens tegen 140 kilometer per uur door de bochten – zijn heel wat deelnemers aan elkaar gewaagd. Op het WK werd ik vijfde, dat is dus dicht in de buurt van een medaille. Ik kom pas op 16 februari in actie maar verkoos om nu al af te reizen omdat er op 5 en 6 februari trainingssessies worden voorzien. Vorig jaar nam ik op dezelfde baan al deel aan het testevent. Ik bracht het er niet echt goed vanaf maar daar lig ik niet van wakker. Het goud zal wellicht naar de Duitse Jacquelin Lölling gaan maar voor het overige is alles mogelijk.’

Shorttrackers Ward Pétré (20) en Jens Almey (21) gaan vooral om ervaring op te doen. ‘Ik hoop op een plaats in de halve finale’, zegt Almey. ‘Ik ben een aanvallende rijder maar voor hetzelfde geld voer je twaalf ronden het veld aan en ga je dan onderuit.’ Shorttrack is niet de enige sport die de man uit Knesselare graag beoefent. ‘Gisteren heb ik nog een tochtje gemaakt met de fiets. Ik ben trouwens lid van een wielerclub. Ik kom al op de eerste dag in actie en mis daardoor de openingsceremonie. Mijn familie reist niet mee af maar de wetenschap dat ijsbaan Kristallijn in Gent zal vollopen met supporters, die me aan het werk willen zien, zal me wel een extra boost geven.’