Eerste spade in de grond voor nieuw kunstgrasveld in Berendrecht

Vrijdag 28 september 2018  werd symbolisch de eerste spadesteek gegeven voor het nieuwe kunstgrasveld voor voetbal in Berendrecht. Tegen het voorjaar van 2019 zal dit de nieuwe thuishaven worden van voetbalclub KFC Berendrecht Sport. De aanleg kadert in een inhaaloperatie met Sporting A voor meer en betere sportinfrastructuur.

Aan de Zandweg in Berendrecht tussen de stedelijke sporthal De Polder en de terreinen van tennisclub TC Raffic is vandaag de symbolische eerste spade in de grond gestoken voor een nieuw kunstgrasveld. Dit veld zal vanaf het voorjaar van 2019 worden gebruikt door voetbalclub KFC Berendrecht Sport, waarbij heel wat jonge voetballertjes uit het polderdistrict aangesloten zijn. Het veld zal een lengte hebben van 100 meter en een breedte van 60 meter. Naast het veld wordt er ook geïnvesteerd in energiezuinige verlichting. De aanleg van het veld kost in totaal 446.721 euro, de kosten voor de verlichtingsinstallatie bedragen 72.600 euro. Deze kosten worden gedragen door Sporting A met steun van de club zelf en het district.

Voordelen van kunstgras

Het kunstgrasveld bestaat uit rubber ingestrooide kunstgrasmatten. “Het gaat om velden van de  laatste generatie, met een onderliggende schokmat van 12 mm”, zegt schepen voor sport Ludo Van Campenhout. “Dit kunstgras wordt erg gewaardeerd voor zijn sportmedische kwaliteiten. Zo voorkomen de schokabsorberende eigenschappen sportletsels. De spelers vinden deze terreinen ook aangenaam om op te sporten. Het grote voordeel van kunstgras is dat het in alle seizoenen zijn kwaliteit behoudt. Of het nu een natte winter is, of een droge zomer, deze velden blijven bespeelbaar.” Alleen bij sneeuwval is spelen niet mogelijk.

Investering in sportinfrastructuur

De stad heeft deze legislatuur een echte inhaalbeweging voor sportinfrastructuur gerealiseerd. Naast het bijbouwen van heel wat nieuwe infrastructuur heeft Sporting A ook gezorgd dat de bestaande locaties maximaal opengesteld worden.

Doordat de vraag naar sportlocaties in Antwerpen het aanbod ruim overstijgt, waren de laatste jaren heel veel natuurgrasvelden overbespeeld, waardoor ze in slechte staat verkeerden. Daarom besliste de stad om een aantal van deze natuurgrasvelden te vervangen en resoluut te investeren in kunstgras. Sinds 2013 zijn er heel wat nieuwe kunstgrasvelden aangelegd. Na de aanleg van dit laatste terrein telt Antwerpen 15 kunstgrasvelden voor korfbal, 15 kunstgrasvelden voor voetbal, 6 gemengde kunstgrasvelden voor korfbal en voetbal, 2 duiveltjesvelden voor voetbal, 1 veld voor voetbal/rugby en 2 kunstgrasvelden voor hockey.