Eerste drie etappes van Vuelta scheren in 2020 langs de Belgische grens

Het parcours van de Vuelta 2020 werdvanmiddag voorgesteld in het imposante decor van de Grote Kerk van Breda. Het was eerder al geweten dat de Ronde van Spanje volgend jaar tijdens de eerste drie dagen toert door de provincies Noord-Brabant en Utrecht. Goed nieuws ook voor de Belgische wielerliefhebbers want de renners rijden – vooral tijdens de derde rit – in de buurt van ons land. Eén detail: niemand weet wanneer de rittenwedstrijd zal worden gereden. De UCI heeft de data nog niet vastgelegd. Zeker is wel dat het in de maand augustus zal zijn.

Voorafgaand aan de voorstelling was er een incident met Rini Wagtmans. Drie Nederlanders bevolkten ooit het podium vande Vuelta: Jan Janssen (78/in 1967) en Joop Zoetemelk (72/in 1978) stonden op het hoogste schavotje en tekenden present in Breda, Rini Wagtmans (72) – derde in 1969 – was niet uitgenodigd en werd daar behoorlijk boos om voor de microfoon van Omroep Brabant. ‘Ik ben actief geweest in hetbinnenhalen van een Touretappe en wanneer er ritten van Ladies Tour hier werdenverreden. En nu word ik niet eens gevraagd om bij de presentatie aanwezig te zijn. Belachelijk.’ Bij de organisatie bekent men schuld. ‘We zijn hem domweg vergeten. Toen we hem vanochtend alsnog contacteerden hoefde het niet meer. Hij had een vergadering, zei hij.’

De voorstelling vindt plaats op donderdag met de kanalen van Utrecht als decor. De eerste etappe – een ploegentijdrit – start sowieso op een vrijdagnamiddag en doet alle wijken van de Domstad aan. ‘De race start aan de Jaarbeurs. De kanalen zullen een rol spelen’, heet het. Utrecht is trouwens de eerste stad ooit die de start van de drie grote rondes mocht organiseren. Eerder ontving men de Giro (2010) en de Tour (2015).

’s-Hertogenbosch is de startplaats van de tweede etappe, die over 183 kilometer loopt. De renners kunnen er de eerste punten verdienen voor de bergprijs in Rhenen en de Utrechtse Heuvelrug (de aankomstplaats) maar uiteraard zijn de spurters aan het feest. Eenzelfde verhaal trouwens voor de derde rit met start en aankomst in Breda. De rennerskrijgen 194 kilometer voor de wielen geschoven en vertoeven constant in de buurt van de Belgische grens. Van Breda gaat het naar Baarle-Nassau en vervolgens via Oosterhout, Moerdijk, Bergen-op-Zoom en Roosendaal opnieuw naar Breda. Alle gemeenten van West-Brabant, met uitzondering van Geertruidenberg en Zundert ontvangen de karavaan op hun grondgebied. Oud-renner Mathieu Hermans: ‘Het is een verraderlijke etappe omdat renners mogelijk veel wind vangen. Je kunt de Vuelta er niet winnen, maar wel verliezen’. Al lijkt dat laatste wel een heel klein een beetje overdreven.

Vuelta-directeur Javier Guillèn: ‘De Vuelta zal volgend jaar voor de 75ste keer worden georganiseerd. De wedstrijd werd niet elk jaar verreden. De eerste editie vond plaats in 1935. Daarom ook wilden we er iets speciaal van maken. Nederland is hét fietsland bijuitstek en Utrecht dé fietsstad. Vandaar onze keuze.’ De Vuelta startte in het verleden nog maar drie keer in het buitenland (Lissabon, Assen en Nîmes). Dit jaar begint de Ronde van Spanje in Salinas de Torrevieja op 24 augustus. Alle 21 ritten worden op Spaans grondgebied gereden. (EM)

VAN ONZE VERSLAGGEVER EDWIN MARIËN IN BREDA