Eerste competitiedag van de Special Olympics Belgium was groots succes

Eerste competitiedag was groots, met een bezoek van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir en de ondertekening van een Play Unified-charter!

Donderdag 25 mei 2017 — De eerste competitiedag van de 35ste editie van de Special Olympics Belgium Nationale Spelen ging vandaag van start onder een stralende zon. Met de komst van de staatssecretaris voor Gelijke Kansen  Zuhal Demir en de ondertekening  van een Play Unified-charter in samenwerking met de steden Lommel, Hasselt en Neerpelt, en de floorballfederatie kon de dag niet meer stuk. Tot en met zaterdag zijn deze spelen voor mensen met een verstandelijke beperking de perfecte uitlaatklep voor sportcompetities en -plezier.

Meer dan 3.400 atleten lieten vandaag al zien wat ze in huis hebben, vanaf het eerste uur was er meteen opperste concentratie bij iedereen. De sfeer zat er duidelijk goed in op de 6 verschillende locaties waar de 19 sporten plaatsvinden. Zuhal Demir bracht een bezoekje aan de Spelen waar ze op de Soeverein te Lommel onder anderen de atleten van Het Sportschuurke uit Oost-Vlaanderen en atleet-ambassadeur Christof Swaenepoel ontmoette. Nadien trok Demir richting Dommelhof in Neerpelt om daar al de eerste medailles in atletiek uit te reiken. Zuhal Demir kwam op hoge hakken toe, maar schakelde al snel over naar sportiever schoeisel: “De sfeer is hier geweldig en ik heb niets dan blije gezichten gezien. Een dikke proficiat aan alle vrijwilligers die zich voor Special Olympics inzetten: wat een fijne organisatie! Hierbij doe ik een warme oproep naar iedereen om de komende dagen te komen supporteren.”

In de namiddag ondertekenden Burgemeester Peter Vanvelthoven, Schepen van Sport Jasmine Van Grieken (Lommel), Schepen van Financiën Marc Geerts (Neerpelt), Schepen van Sport Habib El Ouakili (Hasselt), voorzitter van de floorballfederatie Nicolas Senez en secretaris generaal Rossana Mäder een Play Unified-charter. Voorzitter van Special Olympics Belgium Piet Steel benadrukte nogmaals het belang van sociale inclusie. De campagne van Special Olympics draaide dit jaar immers omtrent het thema Play Unified waarbij het sporten tussen valide sporters en atleten met een verstandelijke beperking wordt gepromoot. Na de officiële handtekeningen was het tijd om hun engagement kracht bij te zetten door  samen een Unified-floorballwedstrijd te spelen waarbij mensen met en zonder verstandelijke beperking samen één team vormen.

Enkele niet te missen highlights voor morgen:

  • Tweede bezoek van Zuhal Demir: vrijdag 26/05, 14u00 – 15u30, bezoek aan het Healthy Athletes Program, een onderzoeksprogramma naar de lichamelijke gezondheid en de fysieke conditie van de Special Olympics-atleten, en de Art Exhibition, die kunstwerken van de atleten tentoonstelt.
  • Competities: vrijdag 26/05 doorlopend van 09u tot 17u op alle 6 sportvenues.
  • Unified Experiences: 12u40 – 13u10: tafeltenniswedstrijd met Florian Van Acker en Laurens Devos, en nadien een dubbelspel met Special Olympics-atleten, 15u30 – 15u50:netbal-demonstratie met enkele topsporters zoals Kristof Hoho, Kevin Geerinckx, Mathias Raymaekers, Jelte Maan en co-CEO van Special Olympics Belgium Eddy Beckers, 15u30 – 16u: dubbel tennis met Tom De Cock (MNM), Julien Cools (ex-Rode Duivel) en Special Olympics-atleten
  • SPECIAL FM: onze radiozender in en rond Lommel op de frequentie 87.9 MHz of via de “luister live”-knop op www.xlair.be, met op 26/05 tussen 10u – 11u gastpresentatoren Bart De Raes (MNM) en Anne Vanrenterghem (Q).
  • Op zaterdag, na de laatste wedstrijden en medaille-uitreikingen, is het weer tijd voor de Sluitingsceremonie om 17u op de Esplanade van de Soeverein. Deze is toegankelijk voor iedereen.