A_ArchiefAlgemeen Sportnieuws

Edegemse sportclubs doen subsidieaanvraag voor betere sportinfrastructuur

EDEGEM – Tussen de snelweg E19, het recreatiegebied Zandbergen, de Prins Boudewijnlaan en de woonwijk Molenveld Zuid in Edegem ligt de sportzone Kattenbroek. In de recreatiezone situeren zich naast een Finse piste, een fitness- en wellnessclub en een hotel maar liefst zeven sportclubs, die hockey, tennis en voetbal aanbieden. Vier clubs in die zone – Royal Victory Hockey Club, vzw Ik Dien, SC OLVE en tennisclub Ter Eiken – dienen samen een subsidiedossier in bij de Vlaamse Overheid voor aanleg van nieuwe sportinfrastructuur en verbetering van een aantal bestaande terreinen. De gemeente Edegem begeleidt de aanvraag.

Om het project te kunnen realiseren, gebeurde er een erfpachtruil tussen Ik Dien en Victory. De gemeenteraad keurde die terreinwissel goed. De totale investeringskost van de vier clubs bedraagt 4 345 000 euro. Maximum 1 250 000 euro daarvan kan worden betoelaagd. De clubs verwachten een beoordeling van het dossier door de Vlaamse Overheid rond 20 december. Schepen Koen Michiels (N-VA):  ‘Het is nog even bang afwachten op de goedkeuring. Het is een ijzersterk dossier met, zoals gevraagd, een bovenlokale uitstraling, maar het kabinet van minister Muyters (N-VA) heeft al laten weten dat er 80 soortgelijke aanvragen zijn binnen gekomen.’ De eventuele subsidie wordt uitbetaald nadat het laatste project is opgeleverd.

Burgemeester Koen Metsu (N-VA): ‘Het aantal sportievelingen dat de site bezoekt is enorm. De vier clubs die het dossier indienen alleen al hebben zowat 3 800 leden. Twintig procent daarvan komt uit Edegem, de rest uit gemeenten tot ruim vijftien kilometer buiten onze gemeentegrens.’

Vertegenwoordigers van de vier verenigingen lichtten hun plannen toe. Hermann Steinmeyer (Ik Dien): ‘Wij zullen investeren in kunstgrasvelden. Ons derde voetbalveld hebben we afgestaan aan Victory. Ons eerste veld bestaat nu uit astroturf. We hebben trouwens een uitzondering gekregen van de voetbalbond om daarop te spelen. Dat wordt een nieuw grasveld. Het tweede terrein zal in kunstgras zijn.’ Leo Lucas (Victory): ‘Wij plannen een nieuw waterveld (kunstgras op water), terwijl ons zandveld wordt vernieuwd. Bovendien komt er een nieuw clubhuis met kleedkamers en een tribune. Het terrein krijgt een LED-verlichting. We hebben zoveel leden dat teams nu op een kwart van een terrein moeten trainen. Uiteraard besteden wij ook de nodige zorgen aan onze G-sportwerking.’ Johan Van den Broecke (OLVE): ‘Wij bezitten nu drie velden. Daarvan zal er één worden gedraaid. Dat wordt een kunstgrasveld. Hierdoor krijgen we plaats voor een extra jeugdterrein.’ Katrien Valcke (Ter Eiken): ‘Er komen meer overdekte tennisterreinen. Andere velden zullen worden vernieuwd. Bovendien willen wij negen velden voor het alsmaar populair wordende padel (een mix van tennis en squash) en hervormen we de huidige tennishal tot een trampolinepark. Hiervoor gaan we samenwerken met Omnigym Jong Edegem.’ Pikant verhaal: de plaats waar deze accommodaties moeten komen was vroeger eigendom van twee broers, die met elkaar in conflict lagen. Op een bepaald moment was één van beiden het beu en verkocht hij deze grond aan de gemeente tegen een prijs die lager was dan wanneer men tot een onteigening had moeten overgaan. (EM)