Edegem krijgt verwachte Vlaamse subsidie voor aanpassing Kattenbroek

EDEGEM – Met een totaalscore van 81,75 procent haalde Edegem een subsidie van 1 021 875 euro binnen voor kwaliteitsverbetering en uitbreiding van de sportzone Kattenbroek. Verschillende clubs investeren er in onder meer kunstgrasvelden voor voetbal, hockey-watervelden, kleedkameraccommodatie, overdekte tennisterreinen, padelterreinen en bouwen een bestaande hal om tot een trampolinehal. Het private sportcomplex Mariënborgh in Edegem ontvangt 150 549 euro subsidie voor een gefaseerde herstructurering van het sportcentrum met in eerste fase de realisatie van een kunstgrasveld en een hybride terrein..

Tussen de snelweg E19, het recreatiegebied Zandbergen, de Prins Boudewijnlaan en de woonwijk Molenveld Zuid in Edegem ligt de sportzone Kattenbroek. In het recreatiegedeelte situeren zich naast een Finse piste, een fitness- en wellnessclub en een hotelcentrum maar liefst zeven sportclubs die hockey, tennis en voetbal aanbieden. Vier verenigingen in de zone – Royal Victory Hockey Club, vzw Ik Dien, SC OLVE en tennisclub Ter Eiken – dienden in oktober samen een subsidiedossier in bij de Vlaamse Overheid voor aanleg van nieuwe sportinfrastructuur en verbetering van een aantal bestaande terreinen. De gemeente Edegem begeleidde de aanvraag. Via het Globaal Sportinfrastructuurplan voor Vlaanderen heeft de Vlaamse regering een kader om op langere termijn gericht te investeren in sportinfrastructuur. Eén van de krachtlijnen uit het plan is de structurele subsidieregeling voor bovenlokale sportinfrastructuur. Jaarlijkse lanceert de Vlaamse overheid een oproep naar plaatselijke besturen, sportorganisaties, -federaties en -clubs om een aanvraag voor subsidiëring in te dienen.

Royal Victory Hockey Club, vzw Ik Dien, SC OLVE en tennisclub Ter Eiken, vier clubs die al intens samenwerken binnen de sportzone, sloegen de handen in elkaar en dienden samen een uitgebreid subsidiedossier in voor uitbreiding en modernisering van hun velden en infrastructuur. Dinsdag ontvingen de gemeente Edegem en de betrokken clubs het nieuws dat Kattenbroek één van de 44 geselecteerde projecten is. In totaal kent Vlaanderen meer dan twintig miljoen euro toe en subsidieert het tot 30 procent van het investeringsbedrag, met een maximum van 1,25 miljoen euro per project. De Edegemse clubs uit de zone Kattenbroek ontvangen een bedrag van 1 021 875 euro. De totale investeringskost bedraagt 4 345 000 euro.

Daarnaast ontvangt het private sportcomplex Mariënborg in de Doornstraat in Edegem 150 549 euro subsidie voor een gefaseerde herstructurering van het sportcentrum met in eerste fase de realisatie van een kunstgrasveld en een hybride veld. Een echte troef van de Kattenbroeksite is de vlotte bereikbaarheid, vooral ook voor fietsers. Hoe de inhoud van het dossier er juist uitziet, deden we in september op deze plaats al uit de doeken. Burgemeester Koen Metsu (N-VA): ‘De site is recent nog verbeterd door de aanleg van een veilige oversteekplaats met lichten ter hoogte van de aansluiting met de Prins Boudewijnlaan en de autoluwe toegang via de Terelststraat.’ De gemeenteraad zette toen al het licht op groen om de werken te starten omdat er nauwelijks werd getwijfeld aan de subsidietoekenning door Vlaanderen. Kort samengevat investeren Ik Dien en SC OLVE in kunstgrasvelden. Victory wil van hun zand-ingestrooide kunstgrasvelden moderne waterkunstgrasvelden maken en de ligging aanpassen. Ter Eiken gaat de tennisvelden beter overdekken en legt negen padelvelden aan. De huidige tennishal wordt een trampolinezaal, die zal worden gebruikt door Omnigym Jong Edegem. Om het project te realiseren gebeurde er een erfpachtruil tussen FC Ik Dien en Royal Victory Hockey Club. (EM)