Dylan Groenewegen en Primoz Rogliv blikvangers op criterium in Herentals

HERENTALS – Tourritwinnaars Dylan Groenewegen en Primož Roglič zijn de twee namen waarmee het Herentalse na-Tourcriterium, dat morgen donderdag plaatsvindt, nog eens een stevige internationale kwaliteitsinjectie krijgt. Beide renners van het LottoNL-Jumbo team wisten dit jaar een etappe te winnen in de Ronde van Frankrijk.

Voorzitter Charles Van de Wouwer: ‘Toen Dylan Groenewegen won op de Champs-Élysées was ik meteen voorstander om hem naar Herentals te halen. Maar na de tegenslagen die we kenden met onze internationale contacten die één na één wegvielen, vreesde ik ook hier op een blauwtje te lopen. Ik denk dat zijn positief antwoord mij even veel adrenaline bezorgde als hij voelde in Parijs. De ritwinnaar van de slotetappe: het heeft toch iets mythisch. Dylan Groenewegen volgt er op de erelijst kleppers lzoals Greipel (2 zeges), Kittel (2) en Cavendish (4) op.’ Primož Roglič is de eerste Sloveen ooit aan de start in Herentals. Hij is de winnaar van de zeventiende rit op 19 juli, de eerste zware Alpenetappe, die onder meer over de mythische Galibier reed. Het grote publiek leerde zo deze voormalige schansspringer kennen. PR-man Bart Timperman: ‘Zijn verleden spreekt tot de verbeelding. Slovenië is een land waar je sneller aan de ski’s denkt dan aan de fiets als je ambitie hebt in de sport. Maar wegens een zware val moest Roglič in 2011 een punt achter zijn schansspringcarrière zetten. Tijdens zijn revalidatie richtte hij zich op wielrennen, met het gekende resultaat… Over een straf verhaal gesproken. Heel fijn dat we deze uitzonderlijke persoon bij ons mogen verwelkomen’

Ook Preben Van Hecke, twee jaar geleden nog Belgisch kampioen, verschijnt aan de start. ‘We hebben een sterke deelnemerslijst, met twee ritwinnaars en veel Belgen die de Tour reden. Wanneer je even natelt hoeveel verschillende teams er iemand naar Herentals sturen, weet je dat we een heel breed peloton hebben. Omdat Philippe Mariën in de Ronde  aan de slag was als juryvoorzitter, heeft Erwin Vervecken de klus dit jaar zo goed als alleen geklaard. Hij heeft een mooi resultaat afgeleverd. We zijn Erwin daar dankbaar voor, want hij kreeg toch af te rekenen met steeds zenuwachtiger wordende organisatoren toen ons lijstje internationale vedetten steeds korter werd. Net zoals op de WK’s die hij won, was hij ook hier de kalmte zelf.’

In Herentals zal het klassieke bloemenmeisje bij de huldiging na de wedstrijd worden vervangen door een mindervalide vrouw in een staprobot. Daarmee willen de organisatoren het goede doel van hun event, het post-revalidatiecentrum REVAlution van To Walk Again in de kijker plaatsen. Bovendien wordt er ook hulde gebracht aan de afscheidnemende Jürgen Van den Broeck. (EM)

*HET PROGRAMMA: 13u. Opening randanimatie, 13u-13u30 Vlaamse wielerschool op het parcours, 14u30– 15u30 Wedstrijd G-atleten, 16u-17u: Bedrijvenkoers over 40 minuten en twee ronden, 17u-18u. Wedstrijd Vrouwen Elite, 18u-18u45 Publiciteitskaravaan, 18u30–19u15 Voorstelling van de eliterenners op het grote podium, 19u30 Na-Tourcriterium over 50 ronden (92 kilometer).