DWARSLIGGERS

*VALVERDE AAN DE START DANKZIJ ORGANISATOR RUTA DEL SOL: Het was niet makkelijk maar wereldkampioen Alejandro Valverde verscheen aan de start van Dwars door Vlaanderen, meteen zijn eerste wedstrijd dit seizoen op Belgische bodem. Het was dankzij Joaquin Cuevas, de organisator van de Ruta del Sol, – die bevriend is met Carlo Lambrecht (voorzitter van het organisatiecomité van Dwars door Vlaanderen) dat Valverde aanwezig was in Roeselare. Dat leek niet zo evident te zijn want maandagavond moest hij opdraven in een Spaanse televisieshow, die tot na middernacht duurde. Dinsdag landde hij doodvermoeid op Zaventem. Van trainen kwam niks meer in huis door het slechte weer.

*DE RIVALEN VAN MERCKX: Tijdens de Vlaamse Wielerweek verscheen een boek onder de titel ‘De rivalen van Merckx’ van de hand van Filip Osselaer. Het bevat getuigenissen van kleppers als Raymond Poulidor, Roger De Vlaeminck, Felice Gimondi en Bernard Thévenet maar ook van mindere goden als Eddy Nelisse. ‘Ik vertrok toen Eddy al was aangekomen’, laat hij optekenen. De Oost-Vlaming wordt nog emotioneel wanneer hij het over Merckx heeft. ‘En zeggen dat hij me voor de rechtbank wou dagen. Ik had een foto van hem gebruikt om op sleutelhangers aan te brengen en die daarna te verkopen. Wist ik veel dat dit niet mocht. Ik kreeg een dagvaarding in de bus en met een klein hartje trok ik naar de moeder van Eddy. In geen tijd werd de zaak opgelost. Er is nooit een proces van gekomen. Wat is overgebleven is de eeuwige bewondering voor de mens Merckx. Men had hem als een monster voorgesteld maar ik kon vaststellen dat het tegenovergestelde waar is.’

*WORDEN ACTIES VAN LANDBOUWERS HARDER? De landbouwers in de Vlaamse Ardennen voeren actie om aandacht te vragen voor de teeltbeperkingen onder het nieuwe Mestactieplan. Daarom bezetten ze vanochtend een rotonde op de N60 tussen Gent en Ronse, een zeer bekende weg in wielermiddens. Hij lag trouwens ook op het parcours van Dwars door Vlaanderen. Lieven De Stoppeleire, voorzitter van Algemeen Boerensyndicaat Vlaamse Ardennen: ‘We voeren hier actie om aandacht te krijgen maar het is zeker niet de bedoeling om het plezier van de wielerliefhebbers te bederven.’ Er zijn echter een aantal leden van ABS die volgende zondag drastischer te werk willen gaan tijdens de Ronde van Vlaanderen, een wedstrijd die uiteraard veel meer uitstraling heeft dan de koers tussen Roeselare en Waregem.

*RONDEWEER OF STRALENDE ZON? De op éen na belangrijkste vraag voor de start van de Ronde van Vlaanderen, na ‘wie gaat er winnen’, is traditioneel ‘zal het goed of slecht of weer zijn?’ Zoals steeds zijn er verschillende weermodellen en op dit ogenblik spreken die elkaar volledig tegen. De Europese berichten voorspellen stralend weer met een temperatuur van meer dan achttien graden. De Amerikaanse modellen denken echter aan een typisch ‘Ronde van Vlaanderen’-weertje met donder, bliksem en regen

*DORPEN VAN DE RONDE BEREIKEN EEN AKKOORD MET DE VRT:  Vertegenwoordigers van de zeven ‘Dorpen van de Ronde’ (Sint-Niklaas, Hamme-Zogge, Berlare, Aalst, Erpe-Mere, Herzele en Zottegem) hebben een onderhoud gehad met de VRT. Zij tellen behoorlijk wat geld neer voor deze titel, organiseren tal van activiteiten en vragen tv-aandacht. De openbare omroep gaat op hun wens in. In het verleden werd ander-halfuur van de koers niet live uitgezonden. Nu zal de Ronde dus van start tot finish in beeld worden gebracht. (EM)