Doe de #paardenbloemchallenge!

Arboretum Kalmthout daagt uit: paardenbloem belangrijk voor biodiversiteit

“Maak een foto van je schaduw op een gazon of op straat, en zorg dat paardenbloemen je silhouet letterlijk opfleuren.” Dat is de #paardenbloemchallenge die Arboretum Kalmthout de wereld instuurt. Eind mei krijgt de winnaar – diegene die de tofste, grappigste of meest opvallende foto maakt en deelt op sociale media– een jaarkaart voor vier personen voor het arboretum. Een vierkante meter met één paardenbloem, is al waardevoller dan een vierkante meter zonder. Laat ons daarom de paardenbloem eens appreciëren, dat is de boodschap van deze leuke challenge.

Een uitdaging voor jong en oud! Je hebt enkel wat zon en een bloeiende paardenbloem nodig. Maak een foto van je schaduw op een gazon of op straat, en zorg dat één of meer paardenbloemen je silhouet letterlijk opfleuren. Eind mei krijgt de winnaar – diegene die de tofste, grappigste of meest opvallende foto maakt en deelt via social media – een jaarkaart voor vier personen voor het arboretum.

Je doet mee via sociale media met de hashtag #paardenbloemchallenge. Gebruik ineens ook de hashtag #maaimeiniet en #samenvoorbiodiversiteit, want paardenbloemen zijn wel degelijk nuttige en waardevolle planten in een gazon, berm of zelfs op de stoep. Meer uitleg en tips: www.arboretumkalmthout.be.

Paardenbloemen zijn waardevol

Terwijl Arboretum Kalmthout zo’n 7.000 verschillende planten uit de hele wereld in collectie heeft, eert het de komende weken de bescheiden paardenbloem met een challenge voor jong en oud. Er valt een prijs te winnen.

Wist je dat de wetenschappelijke naam van paardenbloem Taraxacum officinale is en dat die ‘officinale’ er dus op wijst dat de plant ooit als medicijn werd gebruikt? Van de blaadjes kun je een heerlijke salade maken, van de bloemen siroop en confituur. Paardenbloemen maken diepe penwortels, die nadat de plant afsterft gangen achterlaten en zo zorgen voor beluchting en afwatering van de bodem.

Deze paardenbloemchallenge is supersimpel: je hoeft zelfs geen eigen tuin te hebben om mee te doen. Je moet gewoon goed naar de grond kijken en zien wat er groeit en bloeit. Een vierkante meter met één paardenbloem, is al waardevoller dan een vierkante meter zonder.

Dag Van de Biodiversiteit: 22 mei 2021


Het provinciale groendomein Arboretum Kalmthout is partner van zowel de campagne Green Deal Natuurlijke Tuinen als de campagne Samen voor biodiversiteit. Deze #paardenbloemchallenge pas daar perfect. De challenge wordt gelanceerd exact één maand voor de internationale dag van de biodiversiteit, 22 mei 2021.

Over Arboretum Kalmthout
Arboretum Kalmthout is een wonderlijke plek en een waar botanisch paradijs. Sinds 1856 zijn er in de 13,5 hectare bomentuin ruim 7.000 plantensoorten uit de hele wereld verzameld. Elk seizoen zie je iets nieuws. De winter is een bijzondere periode, dan bloeien de toverhazelaars, de grootste verzameling van Europa! In de herfst tonen ze samen met de Japanse esdoorns een prachtig kleurenspektakel. In de lente bloeien kerselaars en appelaars volop, een wolk van bloesems! In de zomer trekt vooral de vlindertuin de aandacht. Kinderen kunnen dan deelnemen aan een speurtocht. Ze zijn dol op de grote vijver en de bonsais. Uitrusten doe je op één van de vele banken.

Over Green Deal Natuurlijke tuinen
De Green Deal Natuurlijke tuinen, opgezet door de Vlaamse Overheid, wil het draagvlak voor natuurlijke tuinen verhogen bij onder meer landschaps- en tuinarchitecten, groenaannemers, groenvoorzieners, -ontwerpers, kennisinstellingen, overheden, kwekerijen, tuincentra,  lokale en bovenlokale overheden, sectororganisaties, aanbieders van opleidingen, tuineigenaars en andere stakeholders. Die gaan een deal aan om rond het thema na te denken en te werken.

Meer info: https://omgeving.vlaanderen.be/green-deal-natuurlijke-tuinen

Over #SamenVoorBiodiversiteit
De beweging #SamenVoorBiodiversiteit bestaat uit meer dan 100 Belgische organisaties. Zij dragen samen de boodschap uit dat biodiversiteit broodnodig is voor ons overleven en welzijn. Objectief is om met de maatschappij samen een grote stuwende gemeenschap die een antwoord geeft op de biodiversiteitscrisis. Ze omvat universiteiten en onderzoekers, NGO’s, milieuverenigingen, dierentuinen, natuurparken, musea en botanische tuinen, bedrijven, scholen, provincies, gemeenten en lokale actoren, Waalse, Brusselse, Vlaamse en federale overheden. Op 22 mei is het Internationale Dag van de Biodiversiteit, een initiatief van de Verenigde Naties.

Meer info : www.samenvoorbiodiversiteit.be en https://www.cbd.int/biodiversity-day