Dit weekend start de nieuwe base- en softball competitie

Foto VBSL

ANTWERPEN – Vandaag zaterdag 15 en morgen zondag 16 april zijn de Opening Days van het Belgische Baseball- en Softballseizoen 2017.  40 clubs gaan aan de slag in vernieuwde nationale competities. Voor hen is het meteen een uitstekende gelegenheid om de toeschouwers, jeugd en volwassenen de sportieve Opening Day festiviteiten te kunnen voorschotelen dit Paasweekend.

Meer teams dan ooit tevoren zijn ingeschreven. Alleen al 96 volwassenenteams, zonder de jeugdploegen meegerekend, nemen dit seizoen deel aan de nationale baseball- en softballcompetities van de KBBSF-FRBBS. Zowel op sportief vlak, werking en uitstraling van de sport werden een flink aantal wijzigingen aangebracht. Het seizoen zal worden afgesloten  met een vernieuwde Belgian Series voor finalisten van de Gold Leagues. Nu Baseball en Softball weer zijn opgenomen als Olympische Sporten bij de Tokio Olympics in 2020, staan de komende jaren in het teken van deelname aan de Olympic Qualifiers alsmede aan tickets voor internationale tornooien en wedstrijden om in de Europese- en Wereldrankings verder te stijgen. Toch is het nog te vroeg om victorie te kraaien. Baseball wordt een demonstratiesport op de spelen van Tokyo en het is de vraag of de sport in 2024 definitief aan het Olympisch programma zal worden toegevoegd. 

Het vernieuwen van de nationale competities zou voor meer spektakel en vers bloed moeten zorgen. Alle hoofdklassen hebben ook een nieuwe naam gekregen, de Gold Leagues. In Baseball Gold strijden dit jaar zes ploegen om de nationale titel: Brasschaat Braves, Borgerhout Squirrells, Deurne Spartans, Mortsel Stars, Louvain-La-Neuve Phoenix en Royal Greys, met andere woorden: vijf Antwerpse en één Waalse club.  In Softball Heren Gold nemen eveneens zes  teams deel en in Softball Dames Gold starten acht ploegen voor de split. De finales van alle Gold Leagues worden gespeeld in de Belgian Series. Die zullen nog attractiever worden gemaakt voor toeschouwers, media en sponsors. Op sportief vlak zijn er ook materiaalwijzigingen doorgevoerd en wordt bijvoorbeeld de instroom van spelers en teams vergemakkelijkt door in de lagere klassen regionaal te spelen. Bij Baseball zijn de junioren van U21 overgegaan in een U23-klasse om meer internationale aansluiting te hebben. Bij Softball Dames voegt de vernieuwde Softball Academy woord bij daad en zal een team van de Softball Academy meedoen bij Softball Dames Gold.    

De competitiehervormingen werden doorgevoerd om ons land naar een hogere plaats op de Europese ladder. Momenteel staat België tiende in de ranking. Men hoopt op korte termijn door te stoten naar de top vijf, waardoor de nationale ploeg zou mogen deelnemen aan het Olympisch kwalificatietornooi.

Groot favoriet voor de titel zijn de Borgerhout Squirrels. Zij namen trouwens een lovenswaardig initiatief en startten met een G-werking. Iedereen met een fysieke handicap aan het onderlichaam kan de sport gratis ontdekken in het Brasschaatse Peerdsbos. De trainingen vinden plaats vanaf 14 mei om 9 uur. Ook coaches die geïnteresseerd om mee te werken aan dit project mogen zich nog steeds melden. Voor meer info en inschrijvingen: sigridgontier@hotmail.com

  • Alle info in verband met de vernieuwde formats kan men terugvinden op www.kbbsf-frbbs.be

 

Tekst: Edwin Mariën

Foto: VBSL