Dit weekend begint het Belgische baseball- en softballseizoen

Dit weekend begint het baseball- en softballseizoen. Met name bij de Brasschaat Braves wordt dit het begin van een resem activiteiten. Zij bestaan 60 jaar en hebben op zaterdag vanaf 12u30 allerlei dingen gepland voor alle fans en supporters naar aanleiding van hun openingswedstrijd tegen Louvain-la-Neuve.

We merken al een tijdje dat Baseball en Softball in de lift zitten in België. Nooit schreven zoveel teams zich in: ruim 98 ploegen. Vooral in het sotfball is er een sterke toename, met name bij de Slow Pitch. Niet echt een verrassing want dit is de instapsport bij uitstek. Voor de Baseball en Softball Gold Teams zien we naast een verjonging een duidelijke verbreding en verdieping qua spelniveau, wat parallel loopt met de internationale ambities van onze clubs en nationale teams.  Het niveau van het baseball in ons land is behoorlijk gestegen. België telt weer mee op internationaal niveau. Het nationale team is gewapend voor de toekomst. Na een prima EK twee jaar geleden zijn de Red Hawks rechtstreeks geplaatst voor de European Super 6 – dat van 19 tot en met 23 september in Nederland wordt gehouden. Een plaats bij de top vijf geeft recht op deelname aan de Olympische kwalificatiewedstrijden in 2019. De Super 6 vinden plaats in Hoofddorp, in de buurt van de luchthaven Schiphol. Nederland is regerend Europees kampioen. Ons land neemt het achtereenvolgens op tegen Spanje, Italië, Tsjechië, Duitsland en het gastland. The Red Hawks namen 24 keer deel aan een EK. Ze wonnen éénmaal goud, twee keer zilver en eindigden zesmaal op de derde plaats. Op de worldranking staat ons land op de 28ste plaats. Opvallend: Nederland treedt aan onder de naam ‘Kingdom of the Netherlands’ en neemt dus ook spelers van Arabua, Curaçao en Sint-Maarten op in haar selectie. Op de Spelen van Tokyo is baseball, net als in Parijs 2024, een demonstratiesport. Men doet er alles aan om de sport opnieuw op het officiële programma te krijgen in Los Angeles 2028.

Ook de Beker van België is van weggeweest. Voor Baseball en Slow Pitch Softball zullen teams strijden om deze fel begeerde beker en het daarbij behorende extra Europese ticket. Alle teams uit de hoogste reeks zijn verplicht om deel te nemen. Anderen zijn vrij om zich al dan niet in te schrijven en krijgen een voorgift. De finale van de beker wordt gespeeld op 15 augustus. Verder zijn er een pak internationale wedstrijden in ons land gepland. Zo organiseren de Brasschaat Braves van 11 tot 16 juni de CEB Federations Cup Baseball met deelname van zes Europese senioren topteams. Van 16 tot 22 juli worden bij de Mortsel Stars de U15 EC Qualifiers gehouden, waarbij zes Europese jeugdteams zullen strijden voor een plek op het EK in 2019. België zal aantreden met een geheel nieuwe selectie. Tijdens het weekend van 15 en 16 september zijn er de voorbereidingswedstrijden van het Nationale Baseball Team op de Super 6 met daarbij op zondag 16 september de grote Red Hawks Fan Day voor alle supporters.

In de hoogste afdeling komen vijf van de zes ploegen uit Antwerpen: de Brasschaat Braves, nieuwkomer Hoboken Pioneers, de Borgerhout Squirrels, Deurne Spartans en Mortsel Stars. De vreemde eend in de bijt huist in Wallonië: de Louvain La Neuve Phoenix uit Ottignies.  Wellicht wordt het een strijd tussen titelverdediger Borgerhout, Brasschaat en Spartans, die onderling enkele transfers deden waardoor de balans in evenwicht lijkt. (EM)