Deze zomer vind je de Rising Stars Tennis Tour in heel het land

ANTWERPEN – Dit weekend gaat de ‘Batipros présente le Havré Fair-Play Trophy with BNP Paribas Fortis’ van start, het eerste van een lange reeks ITF-tornooien op Belgische bodem én het eerste luik van de vernieuwde ‘Rising Stars Tennis Tour by BNP Paribas Fortis.’

Dit seizoen steekt de ‘Rising Stars Tennis Tour by BNP Paribas Fortis’ (RSTT) in een nieuw jasje. De tour omvat veertien internationale tennistornooien (ITF), zowel voor dames als voor heren. De RSTT focust zich dus niet langer op mannentennis alleen. Bovendien wordt er deze keer niet enkel meer aan de kust, maar in heel België getennist met tornooien in Vlaanderen én Wallonië. Het prijzengeld van de tornooien varieert van 15 000 tot en met 25 000 dollar. Naar goede gewoonte kunnen alle wedstrijden gratis worden bijgewoond.

De RSTT is een uniek tenniscircuit dat in 2010 in het leven werd geroepen door BNP Paribas Fortis en enkele mecenassen uit het Belgische tennis. Het zijn de plaatselijke tennisclubs zelf, die in samenwerking met de federaties en onder het goedkeurend oog van de Internationale Tennisfederatie (ITF), instaan voor de organisatie van deze future-tornooien. Dat dit circuit haar vruchten afwerpt, mag blijken uit de mooie progressie die onze Belgische spelers en speelsters de voorbije jaren hebben gemaakt. Zo namen onder meer Steve Darcis, Ruben Bemelmans, Joris De Loore en Kimmer Coppejans in het verleden deel. Dit circuit wil men toegankelijk maken voor iedereen en dat de hele zomer lang.

De ‘Rising Stars Tennis Tour by BNP Paribas Fortis’ is een van die succesformules die jaar na jaar aan blijven groeien. Hiermee komt de Tour terecht in een internationaal circuit voor jonge tennissers – onder wie vele Belgen – die de broodnodige punten hopen te verzamelen om verder op te klimmen op de ATP- en WTA-ranking. Deze tornooien vormen dan ook een mooie gelegenheid om, wie weet, de kampioenen van de toekomst aan het werk te zien. De spelers gaan immers steeds tot het uiterste, wat vaak voor spectaculair tennis zorgt.

BNP Paribas Fortis: ‘Met dit initiatief willen we samen met Tennis Vlaanderen en de Association Francophone de Tennis, jong Belgisch tennistalent, de ‘Rising Stars’, de kans bieden om verder op te klimmen op de internationale rankings zonder daarvoor naar het buitenland te moeten trekken.’

De kalender ziet er als volgt uit: 17-25 juni: Havré Fair-Play Trophy, 24 juni-2 juli: Arlon Open en De Haan Ladies, 1-9 juli: De Haan Men, 8-16 juli: Knokke Zoute Ladies Open, 15-23 juli: Knokke Men, 22-30 juli RSTT Duinbergen, 5-13 augustus KTC Eupen, 5-13 augustus: Flanders Ladies Trophy Koksijde, 12-20 augustus: Koksijde Men’s Trophy, 19-27 augustus: Ladies Open Boulet, 26 augustus- 3 september: Damme en Middelkerke Ladies en 2–10 september Middelkerke Men.

Bepaalde tornooien hebben een aardigheidje in petto. Zo zullen ‘oudjes’ Xavier Malisse en Olivier Rochus een exhibitiewedstrijd spelen op 2 juli tijdens de Arlon Open, het tweede grootste tennistornooi in ons land. De leukste locatie om te gaan te kijken is misschien wel Knokke.  De Royal Zoute Tennis Club is gelegen in een prachtig groen kader in Knokke-Heist, midden in de residentiële wijk Het Zoute, vlakbij het natuurreservaat Het Zwin. Naast de 28 graveltennisbanen beschikt de club over een permanente hardcourt. Op de Canadasquare aan het casino zal een center court met 1 000 plaatsen worden gebouwd.

 

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Nick Verhaeghe