A_ArchiefG-sportSpecial Olympics

Deze eerste dag van de Nationale Spelen is gestart met de Torch Run

Woensdag 24 mei 2017 –  Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Astrid en Prins Lorenz openden vandaag de 35e editie van de Special Olympics Belgium Nationale Spelen in Lommel. Wereldkampioene Jolien D’hoore stak samen met Special Olympics-atleet Christophe Theys de Olympische Vlam aan. Meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking gaan tot en met zaterdag het beste van zichzelf geven in 19 sportdisciplines, omringd door 1200 coaches en 1800 vrijwilligers per dag op 6 verschillende sites.

Deze eerste dag van de Nationale Spelen is zoals steeds gestart met de Torch Run, een fakkelloop van 17km vertrekkend en eindigend aan de Soeverein in Lommel. Onder deze lopers bevonden zich Special Olympics-atleten, studenten van de lokale politieschool, federale politieagenten en sympathisanten. De Lommelse Schepen van Sport Jasmine Van Grieken stak bij het vertrek alle 200 lopers een hart onder de riem: “Met heel veel trots wil ik jullie dadelijk de Olympische Vlam overhandigen. Het is de vlam van deze Special Olympics. En de vlam die jullie dadelijk meedragen is meer dan symbolisch. Het is jullie vuur. Het is jullie energie. Het is het vuur dat ons warm houdt. Het is het vuur dat de volgende dagen door Lommel en door provincie Limburg gaat.” Nadien trok Van Grieken zelf haar loopschoenen aan.

De dag werd afgesloten met een grootse Openingsceremonie in aanwezigheid van onder andere provinciegouverneur van Limburg Herman Reynders, voorzitster van Groen Meyrem Almaci, voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans, Schepen van Lommel Kris Verduyckt en Schepen van Neerpelt Marc Geerts. Peter Vanvelthoven, burgemeester van Lommel, bracht in zijn speech de Lommelse Sahara ter sprake met de mooie uitkijktoren: “Ga er zeker eens naartoe. Want op die toren voel je hoe klein we eigenlijk zijn. Maar tegelijk voel je hoe groot we zijn, omdat we de top bereikt hebben. Die grootsheid, die top, dat is mijn wens. Dat jullie dit de volgende dagen in Lommel bereiken in de sporttakken die jullie beoefenen. Ik ben ervan overtuigd! Net daarom zullen jullie zich hier thuis voelen.” Ook Buscemi en Pascal Duquenne waren van de partij en fleurden het podium op, het hele gebeuren was voor iedereen live te volgen online via de radiozender Special FM.

Piet Steel Voorzitter van Special Olympics Belgium zei eerder tijdens de Openingsceremonie al het volgende: “Special Olympics ijvert voor een wereld van inclusie waarin mensen niet met de vinger worden gewezen omwille van hun beperkingen, maar naar waarde worden geschat voor hun talenten. Sport is het uitgelezen middel om ambitie waar te maken en daarom moet Special Olympics groter en sterker worden. Betrekken wij vandaag ongeveer 12.500 atleten bij onze activiteiten, dan moeten er dat tegen 2020 20.000 zijn.”

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid opende officieel deze 35e editie van de Nationale Spelen en nadien stak Special Olympics-atleet Christophe Theys samen met wereldkampioene Jolien D’hoore de Olympische Vlam, de Vlam van de Hoop, aan.

De wedstrijden in de 19 verschillende sporten en aangepaste disciplines gaan morgen van start om 9 uur. De meer dan 3400 Belgische atleten zullen alles op alles zetten om hun eigen records te overtreffen. 

Morgen ondertekenen de steden Lommel, Hasselt en Neerpelt, en de floorballfederatie een Play Unified-charter in samenwerking met Special Olympics Belgium. Met dit charter engageren ze zich om zoveel mogelijk personen met een verstandelijke beperking op een aangepaste en kwalitatieve manier in beweging te brengen. Nadien spelen alle ondertekenaars een Unified-demonstratie om hun engagement meteen kracht bij te zetten.

Enkele niet te missen highlights voor donderdag 25 mei

Ondertekenen Play Unified-charter en Unified-demonstratie: donderdag 25/05 in de Soeverein te Lommel rond 14u30 door Burgemeester Peter Vanvelthoven en Schepen van Sport Jasmine Van Grieken (Lommel), Schepen van Landbouw Tonny Kauffmann en Schepen van Financiën Marc Geerts (Neerpelt), Schepen van Sport Habib El Ouakili (Hasselt), en president van de floorballfederatie Nicolas Senez en secretaris generaal Rossana Mader.

Competities: donderdag 25/05 doorlopend van 09u tot 17u op alle 6 sportvenues.

SPECIAL FM: onze radiozender in en rond Lommel op de frequentie 87.9 MHz of via de “luister live”-knop op www.xlair.be, met op 25/05 tussen 15u-17u gastpresentatoren Marie Monballiu (Q) en Sander Gillis (MNM/Ketnet).

Blijf op de hoogte via www.facebook.com/SpecialOlympicsBelgium
De officiële hashtags zijn: #SpecialOlympics2017 #Lommel

Over Special Olympics

Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch en Interfederaal Olympisch Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.