Dertien kampioenen-truien aan de start van Omloop voor vrouwen

GENT – De Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen is aan de dertiende editie toe. En opnieuw zakt een knap deelnemersveld af naar de start in Gent. Opvallend is dat de volledige top-10 van 2017 opnieuw aan de start staat.

Wereldkampioene Chantal Blaak wordt dé blikvanger. De Nederlandse van het Boels-Dolmans-team – waar ze haar contract onlangs verlengde tot eind 2020 – was de laatste twee jaar telkens tweede. In 2011 werd ze derde. Vierde keer, goeie keer? Bovendien komt ze dit jaar aan de start als uitgesproken kopvrouw binnen haar team. Lucinda Brand, winnares vorig jaar, topt een heel sterke Sunweb-ploeg. Naast haar kan het team de kaart van Ellen van Dijk – altijd op de afspraak in de Omloop – of Coryn Rivera, vorig jaar primus in de Ronde van Vlaanderen, trekken.

Ook de wereldkampioene tijdrijden, Annemiek van Vleuten, gaat opnieuw op zoek naar een eerste zege. Na tal van ereplaatsen wordt het op 35-jarige leeftijd misschien één van haar laatste kansen voor de renster van het Mitchelton-Scott-team. Dit jaar krijgt zij de Belgische trots aan haar zijde. De kansen van Jolien D’hoore, want daarover gaat het, zullen zeer afhankelijk zijn van het wedstrijdverloop. Bijkomend voordeel voor dit team is dat het voor de rest uit Australische rensters bestaat, die in eigen land al goed zijn gerodeerd. Amanda Spratt en Gracie Elvin zijn zekere outsiders.

De in de breedte misschien wel sterkste formatie is Canyon-SRAM. Tiffany Cromwell is een ex-winnares (2013) en de ervaren Duitse Trixi Worrack stond al meermaals op het podium. Met Elena Cecchini en Alice Barnes beschikt men ook over jeugdige rensters die hun internationale klasse in Vlaanderen al bewezen. Elisa Longo Borghini zal ook wel stilaan de ereplaatsen in de Vlaamse openingsklassieker beu zijn. Als ex-winnares van de Ronde heeft ze voldoende parcourskennis om een gooi te doen naar de hoofdvogel.

Naast de sterke blokken wordt het eveneens uitkijken naar wat Waowdeals Pro Cycling kan brengen zonder hun kopvrouw Marianne Vos. Kan Alé Cipollini met Janneke Ensing en Chloe Hosking een rol spelen tot in Meerbeke? Bevestigt Sheyla Gutierrez haar top-10 plaats van vorig jaar binnen het Cyclance-team? Of staat er na D’hoore en de afwezige Kopecky nog eens een nieuwe Flandrienne op? De 24 vrouwenploegen worden nu zaterdag tussen 9 en 11u15 voorgesteld in het Kuipke. Lucinda Brand: ‘Het samen presenteren van het mannen- en vrouwenpeloton is een heel belangrijke evolutie. Je ziet steeds meer progressie in het vrouwenwielrennen en de media-aandacht maakt het interessanter voor sponsors om te investeren. Zo wordt onze sport steeds professioneler.’

Om 11u43 gaat men van start. In het totaal zullen er dertien nationale kampioenen te bewonderen zijn: Olena Pavlukhina (Azerbeidzjan), Sheyla Gutierrez (Spanje), Jolien D’hoore (België), Jelena Eric (Servië), Elisa Longo Borghini (Italië), Martina Ritter (Oostenrijk), Vita Heine (Noorwegen), Mia Radotic (Kroatië), Polona Batagelj (Slovenië), Christine Majerus (Luxemburg), Lisa Klein (Duitsland), Chantal Blaak (Nederland) en Sara Penton (Zweden). Het nieuwe parcours doet de Katteberg, Molenberg, Leberg, Berendries, Valkenberg, Tenbosse, de Kapelmuur en de Bosberg aan om rond 15u15 te finishen in Meerbeke. (EM)