De Roodwitten uit Scarborough

VAN ONZE VERSLAGGEVER GUST CHARRIN IN SCARBOROUGH

Als toerisme-journalist en omdat ik een passie heb voor RAFC  bezocht ik midden september Scarborough in het Engelse North Yorkshire. De plaatselijke ploeg, Scarborough Athletic Football Club( SAFC), speelt ook in rood-witte uitrusting en begon dit seizoen in een splinternieuw stadion. Alvorens iemand vlug naar de huidige League Tables gaat kijken: zij spelen niet in de top Four competities in Engeland. Ook nog niet in de daarop volgende National League. Neen, je vind ze nog een stapje lager in de Evo-Stik Northern League. De club bestaat nog maar sinds juni 2007, toen ze werd opgericht, deels door een supportersgroep van de ter ziele gegane  Scarborough F.C.  Bij dit team vond ik nog een Antwerp-connectie. Aanvaller Bimbo Fatokun speelde voor de Reds van 1995 tot 2002 en werd dan getransfereerd naar de toenmalige Scarborough-ploeg waar hij een seizoen verbleef.

Het huidige stadion maakt deel uit van een Leisure Village, met een sporthal , fitnesscenter en een 25 meter zwembad. Het terrein zelf heeft kunstgras en wordt ook voor andere sporten gebruikt. Dit alles werd op zeer korte termijn verwezenlijkt dankzij de stad Scarborough zelf en de hulp van de Universiteit. Normaal is het gemiddeld aantal toeschouwers 500.  Op zaterdag 16 september kwamen er echter 932 opdagen. Reden? Die dag speelde S.A.F.C een  2nd Qualifying Round in The Emirates F.A. Cup , de weg naar Wembley. Deze ronde is zeer belangrijk voor teams uit de lagere reeksen. Tijdens ons gesprek met Trevor Bull , de voorzitter, vernamen we dat winst namelijk 4 500 Britse Pond (bijna 5 200 euro) opbrengt , prijzengeld geschonken door  de F.A. Een ronde verder is dit al 7 500 pond (8 600 euro) . De ultieme droom van deze ploegen is nog twee rondjes verder gaan en dan automatisch een team uit de top Four Leagues treffen.

S.A.F.C. speelde de wedstrijd tegen Sunderland RCA en won met 2-0. De volgende ronde werd echter verloren zodat de focus op de competitie werd verder gezet. Twee ploegen stijgen automatisch, de vier volgenden spelen een nacompetitie om een bijkomende stijger aan te duiden.  Geen dik betaalde buitenlandse spelers in deze wedstrijd. De meesten hebben allemaal nog een job: van politieman tot verzekeringsagent. Wat we zagen was het oeroude Britse voetbal met 200 procent inzet, weinig techniek , vele hoge ballen en een gezellige sfeer in het knusse stadion. Als Antwerp-fan genoot ik natuurlijk van extra attentie , supportersverbroedering met onze wederzijdse rood-witte sjaals, en als zitje kregen mijn vrouw en ik de zeteltjes van de twee ‘home directors.’ Zij liepen beiden liever wat rond om hun team aan te moedigen. Nog  het vermelden waard was de goed georganiseerde catering, waar de warme koffie meer dan welkom was.

Door de strenge winter in Noord-Engeland zag de ploeg veel matchen uitgesteld en volgen er nu soms periodes van zelfs vier wedstrijden op een week en dat voor niet professionals. De verplaatsingen zijn soms ook niet van de poes. Alhoewel alle ploegen in de Evo-Stick North uit de Noordelijke graafschappen komen zijn verplaatsingen van meer dan 100 kilometer geen uitzondering.

Ik weet het zeker: ik heb mijn hart definitief verloren aan deze Reds.