De Pauw-De Ketele leiden van start tot finish in 77ste Gentse Zesdaagse

Moreno De Pauw en Kenny De Ketele hebben, zoals verwacht, de 77ste editie van de Zesdaagse van Gent gewonnen. Het duo bleek onklopbaar en leidde van de eerste tot de laatste dag. Het meeste tegenstand werd verwacht van de de Italianen Elia Viviani en Michele Scartezzini, maar toen laatstgenoemde op dag twee ziek werd, diende dit duo een achterstand van zes ronden goed te maken en dat bleek ondoenbaar. Viviani, sinds kort lid van de Quick Step-formatie, zat twee weken geleden nog te genieten van de mooie Thaïse stranden. Er zijn betere manieren om zich voor te bereiden op een Zesdaagse. Het waren de Fransen Morgan Kneisky-Thomas die nog het dichtst in de buurt van het winnende koppel kwamen. Havik-Stroetinga eindigden derde. Voor De Ketele, al goed voor 66 Zesdaagse-deelnames, is het zijn derde zege in Gent. Hij won ook nog in 2011 met Robert Bartko en drie jaar geleden aan de zijde van Jasper De Buyst. De Pauw was voor het eerst aan het feest. Voor hem was het zijn vijftiende Six.

Het dient gezegd: de affiche in het Kuipke oogde niet meteen indrukwekkend dit jaar. Lieveling Iljo Keisse moest noodgedwongen vanuit de tribunes toekijken. Al na de eerste dag wist de Gentenaar hoe laat het was: ‘De Pauw en De Ketele zijn superieur. Ze nemen hier zonder al te veel moeite een ronde op het rest van het deelnemersveld maar indien ze plankgas waren gegaan, hadden ze er makkelijk twee kunnen bijdoen. In die zin blijf ik wat op mijn honger zitten.’ Het scenario van dag één voltrok zich ook tijdens de rest van de Zesdaagse. Het zal de 40 000 bezoekers een zorg zijn. Ze zorgden zes keer voor een vol huis. Tijdens de zomer vind je hen terug in de  binnenstad tijdens de Gentse feesten, in de loop van de maand november verzamelen zij op het midden-plein van het Kuipke. Wie wint, is uiteindelijk niet zo erg belangrijk, al gingen ze uiteraard het meest uit de bol toen de thuisrijders voor de aanval kozen.

De bedoeling van De Pauw-De Ketele was duidelijk voor aanvang van de afsluitende ploegkoers over één uur. Ze wilden absoluut met een bonusronde de finale ingaan. Dat lukte omdat ze tijdens de baanronde met vliegende start de tegenstand op een hoopje reden. Met een tijd van 8’48” en tien bonuspunten overschreden ze net de kaap van de 400 punten (401). Traditiegetrouw werd er tijdens de slotproef behoorlijk gevlamd maar de ronde bonus  én de ruimte puntenvoorsprong brachten de leiders niet aan het wankelen. Integendeel, De Pauw en De Ketele namen op dertien minuten voor het einde een tweede en beslissende bonusronde. In de marge kon worden vernomen dat Mark Cavendish volgend jaar mogelijk opnieuw zijn opwachting zal maken in Gent. Voorwaarde is wel dat het programma iets minder zwaar wordt gemaakt.

 Jules Hesters (19) en Bryan Boussaer (21) wonnen met gemak de Toekomstzesdaagse. Ze hadden eventjes vijf ronden voor op de Fransen Crabos-Lecamus Lambert en de Duitsers Weisspfennig-Schmiedel. Voor Matthias Van Beethoven, die we eerder deze week nog in de schijnwerpers zetten, eindigde Zesdaagse op al vrijdag. Hij moest opgeven omwille van een barst in het staartbeen. Voor het eerst werd ook een ploegkoers voor vrouwen gereden. De wereldkampioenen (en favorieten) Jolien D’hoore en Lotte Kopecky moesten in de eindsprint de duimen leggen voor het Nederlandse duo Kirsten Wild-Amy Pieters. 

Tekst: Edwin Mariën
Foto: FB Lynn Huyghe