De match te veel voor Ruben Bemelmans

Copyright: Andras Veres
Copyright: Demartin Marc

MERKSEM – Ruben Bemelmans (ATP 98) heeft niet kunnen stunten tegen Jo-Wilfried Tsonga (ATP 17). De Limburger was in de halve finale volledig kansloos. Het was duidelijk de wedstrijd te veel. Jammer voor de talrijk opgekomen toeschouwers, die zelf ook wel aanvoelden dat een stunt er nooit inzat: 3-6, 3-6 na amper 1u13’. Dit betekent meteen dat de finale van het enige Belgische ATP-tornooi zal worden gespeeld zonder landgenoot.

Copyright: Andras Veres

De supporters van Bemelmans (29) hoopten allicht dat de knieblessure van Tsonga (32), die de Fransman een maand langs de kant hield, hem nog altijd parten zou spelen, maar niets was minder waar. Aan het begin van set twee greep Tsonga wel even naar zijn pols, maar uiteindelijk was er (letterlijk) niets aan de hand. Het zag er trouwens al van in het begin van de match zeer beroerd uit  voor Bemelmans, die bij zijn eerste opslag al een break kreeg te verwerken, maar onmiddellijk orde op zaken kon stellen tot in het achtste spel. De derde set-bal bleek meteen de goede voor zijn opponent. In de tweede set kregen we eenzelfde scenario met een Tsjonga die al bij 1-2 de touwtjes in handen nam. In het hele tornooi gaf hij geen enkele opslag uit handen. Hij won ze alle 28. Cijfers zeggen niet altijd alles, maar de percentages van de eerste opslag (54 tegen 67 procent) doen dat dit keer wel. Door deze overwinning plaatst Tsonga zich voor de 27ste keer voor de finale van een ATP-tornooi. Hij won er vijftien van.

Bemelmans was zowel ontgoocheld (uiteraard omwille van de nederlaag) als tevreden (omdat hij nu zo goed als zeker is van een ticket voor de hoofdtabel van de Australian Open). ‘Het verschil tussen mijn wedstrijd vandaag en die van gisteren was mijn opslag. Tsonga nam van elke gelegenheid gebruik om toe te slaan. Toen ik verzuimde een break te forceren bij 2-2 wist ik dat het moeilijk zou worden. Ik steek niet onder stoelen of banken dat dit één van de beste weken uit mijn carrière was. Ik werd alsnog opgeroepen voor het tornooi van Bazel, dat volgende maandag begint, en speel nadien een Challenger in Eckental, een tornooi dat me zeer goed ligt. Normaal moet dat volstaan om voldoende punten te hebben voor Melbourne en kan ik vanaf het begin van de stage bij de Davis Cup-ploeg aansluiten. Indien nodig mag ik van Johan Van Herck aantreden in Brescia.’

Copyright: Demartin Marc

Tsjonga: ‘Dit was de perfecte wedstrijd voor mij. Na mijn blessure was het belangrijk dat ik zo vlug mogelijk de goede vorm te pakken zou krijgen. Ik heb nog een beetje last aan mijn knie maar het gaat van dag na dag beter. In het begin van het tornooi ben ik er voorzichtig mee omgesprongen maar nu kon ik er voluit voor gaan. Dit wordt mijn vierde finale van het seizoen. Dat betekent dat ik het uitstekend heb gedaan. Maandag had ik nog getraind met Bemelmans. Ik heb toen tegen mijn broer gezegd dat hij een sterke speler is. Dat bleek ook in dit tornooi want je haalt niet zomaar de halve finale.’ Toen een Franse radiojournalist opmerkte dat Tsonga het bijzonder goed doet in havensteden zoals Marseille en Antwerpen, werd hij onmiddellijk gecounterd door het Belgische journaille die er fijntjes op wezen dat er in de buurt van Rijsel geen water te bespeuren valt. Jammer genoeg klopt dit niet. Je vindt er de Deule, een zijrivier van de Leie. Als dat maar goed komt. (EM)

*PROGRAMMA VOOR ZONDAG: 14u Finale Dubbel Gonzalez/Peralta-Lipsky/Sharan, 16u Finale Enkel Tsjonga-Schwartzman