De knie van David Goffin moet België opnieuw naar Davis Cup-finale loodsen

HEIZEL – Twee jaar geleden stond ons tennisland in rep en roer toen de Belgische ploeg de finale van de Davis Cup speelde in de Gentse Flanders Expo. Er werd wel verloren van Groot-Brittannië maar iedereen had genoten. Dit weekend moeten onze landgenoten de basis zien te leggen voor een nieuw exploot. Daarvoor moeten ze Australië verslaan. Niet meteen de makkelijkste opdracht. De problemen situeren zich in eigen huis: vraag is of de knie van Goffin standhoudt. Bovendien moest Joris De Loore – ook al met een knieblessure – , die zowat zeker was van een plaats in het dubbel, worden vervangen door Arthur De Greef.

Australië won de Davis Cup al 28 keer. Alleen de Amerikanen deden beter. Maar de huidige Australische delegatie is niet meer zo sterk. In de laatste twee onderlinge confrontaties trokken onze landgenoten telkens aan het langste eind. Bovendien is het van 2014 geleden dat de Aussies nog een Davis Cup-wedstrijd op gravel speelden. Bij Australië is Nick Kyrgios de absolute topspeler. Hij staat 20ste op de wereldranglijst, is een nukkige kerel, en werd er in de US Open al in de eerste ronde uitgespeeld door zijn landgenoot John Millman (ATP 187), die geen deel uitmaakt van de ploeg die naar Paleis 12 van de Heizel is afgezakt. Die bestaat verder uit Jordan Thompson (ATP 70), Thanasi Kokkinakis (ATP 213) en John Peers (tweede op de ATP-lijst in het dubbelspel). Coach is de alombekende Lleyton Hewitt, die, net als zijn spelers, weinig spraakzaam was op de persconferentie. ‘Natuurlijk ken ik België nog. En ik merk dat er weinig is veranderd. Zeker het weer niet.’ Of de Australische tennisfans Down Under wakker liggen van deze ontmoeting? ‘Uiteraard. Zij hebben slechts één maand per jaar de gelegenheid om de toppers live aan het werk te zien. De rest van het tennisseizoen speelt zich ver van ons continent af, dus moeten ze het wel doen met de tv-beelden van de wedstrijden.’ Hewitt zelf stond tot voor kort nog zelf op de baan. ‘Het leven van een kapitein is anders. De dagen zijn langer, maar uiteindelijk zijn het toch de spelers die moeten presteren.’

Het Belgische kwartet bestaat nu uit David Goffin (ATP 12) en Steve Darcis (ATP 77), die ongetwijfeld de enkelspelen voor hun rekening zullen nemen, en verder Ruben Bemelmans (ATP 92) en Arthur De Greef (ATP 147). Zelf denken we dat Johan Van Herck in het dubbel beroep zal doen op het duo Darcis-Bemelmans, maar traditiegetrouw laat de kapitein niet in zijn kaarten kijken. ‘Ik kon me gedurende een langere periode voorbereiden op deze ontmoeting. Jammer dat Joris in laatste instantie forfait moet geven. Wie er zal spelen, bekijk ik dag per dag. Als kapitein is het je opdracht om de juiste speler op de juiste plaats te zetten. Met De Loore hadden we een typische dubbelspeler in onze rangen. Pas na vrijdag zal ik beslissen wie hem zal vervangen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Dat ik Arthur heb opgeroepen is niet meer dan logisch. Op gravel is hij erg goed. Ik heb dan ook niet lang moeten nadenken alvorens deze beslissing te nemen. De opdracht zal moeilijk worden maar in het verleden hebben we al meermaals bewezen dat we kunnen strijden.’ David Goffin keek het allemaal wat wezenloos aan. ‘Toch ben ik er gerust in. Ik heb nu een medische staf die me bijna 24 uur op 24 omringd en elke dag voel ik dat het beter gaat. De harde ondergrond in New York heeft mijn blessure geen goed gedaan, maar mijn deelname hier is nooit in vraag gesteld.’ Vrijdag beginnen de wedstrijden om 14 uur, zaterdag wordt er om 15 uur gedubbeld en zondag wachten de de afsluitende partijen vanaf 14 uur. België of Australië speelt de finale tegen de winnaar van Frankrijk-Servië, een wedstrijd die iets verderop (in Rijsel) wordt afgewerkt. (EM)