Davy Roef: ‘Natuurlijk ga ik na dit seizoen terug naar Anderlecht’

Geen echte topwedstrijden dit weekend in de Jupiler Pro League, al staan met Waasland-Beveren en Charleroi vandaag twee teams tegenover elkaar, die zich – de ene al wat onverwachter dan de andere – bovenin het klassement bevinden. Het aandeel van Davy Roef in het verhaal mag niet worden onderschat. De doelman van Anderlecht, die na vijf speeldagen bij Waasland Beveren belandde, voelt zich gelukkig in het Waasland maar steekt niet onder stoelen of banken dat hij volgend seizoen opnieuw bij Anderlecht aan de slag wil.

‘Dat we er zo goed voorstaan vind ik niet echt verrassend’, zegt de 23-jarige Antwerpenaar. ‘Een aantal spelers steken er bij ons bovenuit. Zij kunnen iets extra’s bieden en worden voor het overige aangevuld met een paar jongens die bereid zijn om te vechten. Toen ik hier aanbelandde wist ik onmiddellijk dat er veel potentieel in dit team zat. In de eerste plaats was toen al duidelijk dat we geen ploeg hadden die zou moeten strijden tegen de degradatie. Onze trainer heeft de cultuur van de club veranderd. Vroeger speelde het team altijd in functie van de tegenstander. We krijgen wat teveel doelpunten binnen maar omdat we er vaak minstens één meer maken dan onze opponent hebben we toch al behoorlijk wat punten verzameld. Ik doe uiteraard mijn best om dit Waasland Beveren in play-off één te brengen maar het blijft mijn bedoeling om na dit seizoen terug naar Anderlecht te gaan.’

Roef kreeg vorig seizoen voluit zijn kans bij paarswit, maar werd na enkele maanden door de toenmalige trainer René Weiler vervangen door Frank Boeckx. In januari werd hij een halfjaar verhuurd aan het Spaanse Deportivo La Coruna. Ook dit seizoen moest hij niet hopen op een basisplaats, omdat Anderlecht met Matz Sels een nieuwe nummer één binnenhaalde. Roef wou naar het buitenland waarbij zowaar de naam van Excelsior Rotterdam werd genoemd. ‘Ik wilde die rotzooi in België even achter me laten en voelde me zeker niet te goed om naar Excelsior te trekken maar uiteindelijk is het Beveren geworden. Tijdens mijn periode in Spanje ben ik veel zelfstandiger geworden. Vergeet ook niet dat een ploeg die vijftiende staat in de Primera Division, zoals Deportivo er één is, probleemloos zou meedraaien aan de top in onze competitie. Ik hoor wat men over het huidige Anderlecht vertelt maar wat kan ik erover zeggen? Ik heb er geen enkel belang bij of zij nu winnen of verliezen.’

Wellicht weet niet iedereen dat Roef zowel voor Wilrijk als voor (Germinal) Beerschot heeft gespeeld. ‘Nu ga je wel erg ver in de tijd. Omdat we in Hoboken woonden lag het voor de hand dat ik bij de jeugd van Wilrijk zou gaan spelen. Toen ik acht was maakte ik de overstap naar het Kiel. Vier jaar later ontdekte Anderlecht me. Tot mijn zestiende heb ik er de trainingen gecombineerd met mijn studies. Mijn ouders brachten me altijd naar Neerpede. Gelukkig waren we toen verhuisd naar Rumst zodat de afstand niet te ver was.’ Roef heeft er al zeven selecties bij de nationale beloften-ploeg opzitten. Logisch toch dat de volgende stap een plek in de kern van de ‘echte’ Rode Duivels is. ‘Tuurlijk niet. Ik denk er zelfs niet aan. België heeft zoveel goede, jonge, doelmannen dat ik me daar geen begoochelingen over maak. Uiteindelijk wil ik opnieuw in het buitenland belanden. Ik heb altijd gezegd dat ik de Premier League de leukste competitie vond maar nu ik in Spanje heb gespeeld, wil ik daar opnieuw naartoe. Daar wordt sport beleefd als nergens anders. Na de wedstrijd staat daar een zee van volk je op te wachten. Heerlijk toch.’

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Waasland Beveren