David Walsh, de man die Lance Armstrong ontmaskerde, komt naar Gent

GENT – Sport- en Keuringsartsen (SKA), het DoCoLab van UGent en NADO Vlaanderen (Dopinglijn) vinden de Lance-Armstrong-show van 30 maart op de Flanders Business Academy in Oudenaarde een misplaatst ‘eerherstel’ voor ’s werelds beruchtste sportfraudeur en een slecht signaal vanwege de Tour of Flanders-directie, die de levenslang geschorste Armstrong een forum biedt en hem nog altijd ‘een groot kampioen’ noemt. Een kordaat antwoord drong zich op. Op donderdag 29 maart, één dag voor de grote Lance Armstrong-show, komt David Walsh om 20u15 naar de aula van UGent in de Voldersstraat.

Wat Woodward en Bernstein waren voor Nixon, is David Joseph Walsh (63) voor Armstrong. Hij is sportjournalist bij The Sunday Times en werd meermaals bekroond. Begin jaren 2000 al was hij een van weinige journalisten die de moed hadden om Armstrong aan te pakken. Na twee jaar research onthulde Walsh in 2001 dat Armstrong – toen tweevoudig Tourwinnaar – samenwerkte met de controversiële Italiaanse arts Michele Ferrari. Walsh is een sleutelfiguur in het blootleggen van het dopingprogramma dat Armstrong en US Postal opzetten. Met een Franse collega schreef hij in 2004 ‘L.A. Confidential, de geheimen van Lance Armstrong’. In dat boek vertelt Armstrongs masseuse hoe ze geheime trips ondernam om producten te transporteren die met doping te maken hadden. Armstrong werd daar zo nijdig van dat hij de verzorgster ‘an alcoholic whore’ noemde en Walsh ‘a fucking little troll’. Walsh haalde zijn gram toen Armstrong in 2012 al zijn tourzeges verbeurdverklaard zag en levenslang werd geschorst. In 2015 werd een ander boek van Walsh, ‘Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong’, door Stephen Frears verfilmd tot ‘The Program’, met Ben Foster in de rol van Lance Armstrong en Chris O’Dowd als David Walsh.

De lezing van David Walsh is een buitenkans om een van de invloedrijkste stemmen in het dopingdebat aan het werk te zien en vragen te stellen. Hij geeft – en dat is de échte primeur in de aanloop naar ‘Vlaanderens mooiste’ – een lezing in de UGent en zit daarna in een panel met professor dr. ir. Peter Van Eenoo (UGent), Marc Van der Beken (directeur NADO Vlaanderen), Hans Vandeweghe (De Morgen) en dr. Tom Teulingkx (SKA/Medische Cel Belgian Cycling-Cycling Vlaanderen), voor een update inzake antidoping. De komst van David Walsh mag dan een opgestoken middelvinger richting Armstrong zijn, de organisatoren willen een stap verdergaan en ook een stand van zaken geven over de strijd tegen doping. De experts in het panel kijken naar verleden, heden en toekomst. Weegt Armstrong vandaag nog op de sport? Zijn we de race tegen nieuwe dopingmethoden aan het winnen? Hoe zit het met NSAID’s, en met de TUE’s en TTN’s? Het gesprek wordt gemodereerd door wetenschapsauteur en voormalig tv-journalist Marc Geenen.

De zitjes van de Gentse Aula zijn voor de snelste inschrijvers. De toegangsprijs bedraagt hier geen 295 euro maar slechts 29,5 euro. David Walsh krijgt simultaanvertaling, zodat vragenstellers uit het publiek hun eigen taal kunnen spreken. Na afloop wordt iedereen een drankje aangeboden. Eventuele winst dient niet om 100 miljoen dollar boete te helpen betalen, maar gaat naar Parantee-Psylos, de unisportfederatie voor sporters met een beperking. De cheque zal worden uitgereikt door Edwig ‘Eddy Bosberg’ Van Hooydonck. De tweevoudige RVV-winnaar stopte als wielerprof omdat hij dopingvrij wou strijden en dat niet meer mogelijk achtte. Inschrijven via www.smarteducation.be

Tekst Edwin Mariën

foto SKA