David van der Poel in de rol van broer Mathieu tijdens Zilvermeercross

MOL – Net zoals vorig jaar werd een Van der Poel winnaar van de Zilvermeercross in Mol. Bij afwezigheid van Mathieu nam David gisteren de honneurs waar. De oudste van de twee broers uit Kapellen deed het wel een andere manier. Hij reed niet van start tot finish aan de leiding maar kliefde wel het vlotst door de langste zandstrook op het parcours. Van Kessel – zaterdag nog winnaar in Hasselt – eindigde tweede, Meeusen werd derde. Rob Peeters, voor wie dit het laatste optreden was voor ‘eigen’ volk legde beslag op plek zeven.

Niettegenstaande de Zilvermeercross ook de vorige drie jaren geen deel uitmaakte van een regelmatigheidscriterium, slaagde men er telkens in een behoorlijk deelnemersveld aan de start te krijgen. Dit keer lag het anders. Men kon niet profiteren van de eventuele slipstream van de veldrit in Hasselt, die daags voordien ook alleen maar meetelde voor de Soudal Cyclocross GP. Hierdoor ontbraken niet alleen Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Ook heel wat andere subtoppers verkozen een trainingskamp in het Zuiden boven een verblijf aan het Zilvermeer bij twee graden en een gevoelstemperatuur van min twee. Het resulteerde in een vreemd maar spannend wedstrijdverloop en een onuitgegeven deelnemersveld: zeventien van de 46 renners waren buitenlanders.

Plaatsen één en twee gingen naar Nederland. David van der Poel wist uiteraard dat hij bij gratie van zijn broertje een groot kanshebber was. ‘Ik geef toe dat het weleens leuk is om mee te doen voor winst. Wanneer de top twee aan de start verschijnt, dan strijden de anderen hoogstens voor de laagste podiumplaats, al vind ik dat uiteraard niet zo erg wanneer het Mathieu is die uiteindelijk wint.’ David Van der Poel onderbrak zijn stage in Spanje om in Hasselt en Mol aan de start te verschijnen. ‘Vanavond neem ik het vliegtuig om me tot vrijdag bij de groep te voegen. Uiteraard was het even aanpassen toen ik in België arriveerde. Ginds was het vijftien graden maar stond er behoorlijk wat wind. Ik heb er zeker niet stil gezeten. Ik deed er drie duurtrainingen. Ik deelde er de kamer met Tom (Meeusen). Dat was een bewuste keuze omdat wij dit weekend hetzelfde programma afwerkten. Mathieu had een kamer voor zich alleen. Gisteravond contacteerde hij me nog om me te feliciteren omdat ik in Hasselt over de balkjes had gesprongen (voor de goede orde: dat deed hij niet, EM) maar meer is er niet gezegd. Aanvankelijk was het mijn bedoeling om zaterdag in het Tsjechische Milovice te starten en vandaag in het Franse Jablines. Het is leuk wanneer je daar een wedstrijd wint maar je haalt er weinig publiciteit mee. Daarom dat mijn sponsor liever had dat ik voor de twee ‘tv-crossen’ in België koos. Volgende week laat ik Essen en Overijse wel links liggen en kies ik voor het Tsjechische Kolin en het Zwitserse Eschenbach.’ Voor David was het zijn tweede overwinning van het seizoen. Zijn eerste zege boekte hij in Ilnau op dezelfde dag dat zijn broer de beste was over de Grote Plas, in Waterloo.

Corné van Kessel kon zijn zege van gisteren niet overdoen. ‘Ik was nog wat vermoeid maar  roep dat zeker niet in als excuus. Uiteraard had ik het toen een stuk makkelijker met Aerts aan mijn zijde maar Toon verkoos om zondag al door te vliegen naar het Zuiden. Wanneer ik hoor dat ze in Mallorca regen hebben gehad, ben ik blij dat ik hier ben gebleven.’  Bij de vrouwen won de Nederlandse Lucinda Brand (28). Ze kwam alleen over de finish. De West-Vlaamse Kim Van de Steene werd tweede, Loes Sels uit Turnhout – zaterdag nog de beste in Hasselt – derde. (EM)